29. marca 2024

Kto sa hýbe, ten nezhrdzavie

Známe príslovie hovorí, že kto sa nehýbe, ten zhrdzavie. Pravidelné športovanie je cesta ku zdraviu aj ku krásne. Vďaka fyzickej aktivite človek získava nielen lepšiu kondíciu, viac svalovej hmoty a ladné telesné krivky, ale aj duševnú rovnováhu.

Vďaka pravidelným fyzickým aktivitám sa každý cíti lepšie a spokojnejšie. Športovanie vyvoláva pocity blaha – má pozitívny vplyv nielen na telesné, ale aj na duševné zdravie. Pomáha ľahšie zvládať stres, zlepšuje kvalitu spánku, cibrí vôľové vlastnosti, pracovnú výkonnosť aj sebavedomie.

Jar je ideálnym obdobím na to, aby človek začať s cvičením, ktoré v zime odkladal na neskôr. Prvé slnečné lúče a teplý vzduch doslova lákajú k pohybu, takže to treba využiť! Je všeobecne známe, že ľudia s dostatkom telesnej aktivity zriedkavejšie chorľavejú, štatisticky sa dožívajú vyššieho veku a dlhšie si uchovávajú mladistvý vzhľad.

Každý človek potrebuje životnú energiu na to, aby si mohol užívať svoj každodenný život plnými dúškami – aby sa mohol pohybovať, pracovať, tvoriť, myslieť a cítiť. Kvalita života však kráča ruka v ruke s kvalitou zdravia, preto pravidelný pohyb v akejkoľvek forme je dôležitý – prospieva telu aj mysli.

Potrebujete si zlepšiť kondíciu, upokojiť myseľ, získať duševnú rovnováhu a dobrú náladu? Pomôcť môže pravidelné športovanie, dychové cvičenia, prechádzky v prírode, otužovanie a posilnenie imunity kvalitnou stravou, ktorá je bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a iné dôležité živiny.