28. apríla 2024

Ako zatočiť s jarnou únavou

Tak, ako sa na jar prebúdza príroda zo zimného spánku, po zime sa prebúdza aj ľudský organizmus. Aby sa telo cítilo dobre, je vhodné ho očistiť od nazhromaždeného balastu a  účinne stimulovať jeho látkovú výmenu. Ako to dosiahnuť?

V ľudskom tele sa nachádzajú ťažké kovy, voľné radikály, rádioaktívne látky, vírusy, baktérie a metabolický odpad, ktorý sa do tiel dostáva z ovzdušia, z potravín, z nápojov a tiež sa vytvára stresom. Na jar sa toto zaťaženie prejavuje ako jarná únava. Človeku sa ťažšie rozmýšľa, sústredí, pracuje – sú to signály, ktoré vyzývajú k očiste organizmu.

Ako zatočiť s jarnou únavou? Toxíny sa dostávajú z tela von v zásade štyrmi cestami – cez pľúca, pokožku, pečeň a obličky. Pľúcam odľahčíte špeciálnymi dychovými cvičeniami a športovaním v prírode. Kožu prečistíte v saune. Saunovanie vyplaví z tela toxíny, podporuje látkovú výmenu a navyše, stimuluje aj imunologické reakcie cievneho systému. Pečeň a obličky je možné prečistiť ľahkou stravou, v ktorej bude prevažovať čerstvá zelenina a tiež čajmi z jarných byliniek.

Čaj zo žihľavy odbúra z tela toxíny, chráni bunky a posilňuje imunitu. Tiež má priaznivý účinok na psychický stav človeka, podporuje zdravé srdce a pevné cievy. Žihľava pomáha aj pri liečbe zápalových ochorení, preventívne pôsobí voči anémii, znižuje hladinu cukru v krvi, podporuje trávenie, odvodňovanie a vyprázdňovanie. Mladú jarnú žihľavu je možné použiť nielen na prípravu čajov, ale aj do čerstvých zeleninových šalátov.