23. apríla 2024

Príroda ovplyvňuje pocity šťastia a pohody

Prírodné prvky v domácnosti prirodzene ovplyvňujú „well-being“ – pocit šťastia a pohody. Aktuálne sa celosvetovo uprednostňuje biofilický prístup k životu, ktorý vychádza z vrodeného emočného prepojenia ľudí s inými živými organizmami.  

Biofilické prostredie ovplyvňuje všetky vnemy a zmysly človeka, pozitívne vplýva na jeho zdravie a život. Prírodné prvky v domácnosti vo forme rezaných kvetov a izbovej zelene interiéry nielen skrášľujú, ale aj ozdravujú – v obydliach eliminujú environmentálny stres.

Živé rastliny v domácnosti prirodzene prepájajú človeka s prírodou. O tom, že dokážu do určitej miery čistiť ovzdušie v interiéri, na základe prirodzených fotosyntetických procesov, niet pochýb. Zeleň skvalitňuje klímu v domácnosti, prispieva k zvyšovaniu vlhkosti vzduchu a je lapačom prachu.

Niektoré rastliny sú označované za „čističky prostredia“, nakoľko čiastočne dokážu pohlcovať elektromagnetický smog a iné škodlivé látky z ovzdušia. Zeleň prispieva ku lepšej mikroklíme a navyše, pohľad na ňu znižuje stres a zvyšuje kreativitu.

Rastliny dokážu potešiť zrak a do priestoru vniesť pocit harmónie. Zeleňou je možné maskovať aj menej vzhľadné časti domácnosti a pomocou zrkadiel sa môže jej efekt aj znásobiť. Nádoby s kvetmi by však nikdy nemali zakrývať významné časti priestoru a pohľadovo prekážať.

Pri dekorovaní interiéru kvetmi by sa nemalo zabúdať na správne využitie miestnosti – na jej trojrozmernosť, účelovosť a na to, akú funkciu v nej zeleň má zastávať. Pri umiestňovaní izbovej zelene do domácnosti zohráva kľúčovú úlohu nielen veľkosť, ale aj farebnosť kvetov.

Farby dokážu navodiť pocit aktivity aj pasivity. Pre docielenie harmonického výsledku je zásadný súlad s ostatným zariadením a ďalším podstatným prvkom je svetlo. Osvetlenie dokáže zmeniť spôsob vnímania farieb a výsledný efekt môže umocniť aj znehodnotiť.