28. apríla 2024

Jesenná romantická idylka

Tohtoročné slnečné dni sú už za nami, no ani v jesennom období sa netreba poddať zlej nálade a skľúčenosti. Jesenná príroda ponúka skvelú paletu farieb, vďaka ktorej dokážeme ľahšie prekonávať aj ponuré, sychravé dni.    

V lete má väčšina z nás túžbu obklopiť sa sviežimi farbami, no v jesennom období prirodzene hľadáme hrejivé materiály a zemité farby, ktoré pôsobia upokojujúco. Odtiene, ktoré pocitovo priestor prehrievajú a vytvárajú v ňom zázemie.

K jesennej idylke tradične patria sviečky, mäkké vankúše a deky, ktoré poskytujú teplo a pohodlie. Toto romantické prostredie je priam ideálne na čítanie kníh, počúvanie hudby či sledovanie obľúbeného seriálu. Počas chladného večera každému padne vhod šálka dobrého čaju a kto rád maškrtí, ten si môže pripraviť aj malú sladkú pochúťku.

Tu sú dva recepty na gaštanové guľôčky a tiramisu. Ako si tieto maškrty pripraviť? Na guľôčky v čokoláde budete potrebovať: piškóty, 250 g gaštanového pyré, vanilkový a práškový cukor – množstvo podľa chuti, 40 g rozpusteného masla, pár kvapiek rumu, lyžicu vlašských orechov, tmavú čokoládu a šľahačku na dozdobenie.

Gaštanové pyré rozdrvíme v miske, pridáme vanilkový cukor, práškový cukor, rozmixované orechy a piškóty, rozpustené maslo a rum. Hmotu vypracujeme a tvarujeme do guľôčok, potom necháme odstáť na chladnom mieste. Pred podávaním obalíme v rozpustenej tmavej čokoláde a dozdobíme šľahačkou.  

Na tiramisu  budeme potrebovať tieto suroviny: 10 -12 ks dlhé cukrárske piškóty, 4 polievkové lyžice gaštanového pyré, 2 vajcia, 200 g mascarpone, šálka kávy a pár kvapiek rumu. Kakao na posypanie hotového dezertu – množstvo podľa chuti.

Uvaríme silnejšiu kávu, prilejeme do nej rum a necháme chladnúť. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme dva žĺtky s cukrom do peny. Potom primiešame gaštanové pyré, mascarpone a na záver do krému zapracujeme sneh z dvoch bielkov. Nalámané piškóty namočíme do kávy s rumom a položíme na dno pohárov. Potom nalejeme krém a proces niekoľkokrát zopakujeme.