27. apríla 2024

Syr – lahodná gurmánska pochúťka

Kvalitné syry by na našich tanieroch nemali chýbať, podporujú nielen dobré trávenie, ale aj imunitný systém. Tvrdé aj mäkké chutné syry skvelým spôsobom obohacujú naše jedálne lístky aj zdravie.

Tvrdé syry sú jedinečné mliečne výrobky s vysokým obsah vápnika a bielkovín, ktoré právom patria do racionálnej výživy. Druhy s nižším obsahom tuku sú ideálne aj pre ľudí, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu.

Je mnoho svetových syrových impérií, ktoré vyrábajú tie najlahodnejšie syry. Okrem Švajčiarska, Holandska, Talianska a Francúzska medzi tieto veľmoci patrí aj viacero ďalších krajín – Nemecko, Portugalsko, Anglicko, Dánsko a iné.

Podľa obsahu tuku v sušine sa tvrdé syry delia na plnotučné a extra tvrdé. Oba druhy sú vhodné na priamu konzumáciu a tiež do najrôznejších tepelne upravovaných jedál. Od polievok a omáčok, cez cestoviny, až po zapekané pokrmy.

Medzi najvyhľadávanejšie tvrdé syry patrí parmezán, ementál, gouda, cheddar, eidam alebo pecorino. Medzi najznámejšie mäkké syry patrí hrmelín, niva, cottage, ricotta, mozzarella, mascarpone a mnoho iných.    

Slovensko je vo svete známe výrobou jedinečných oštiepkov. Oštiepky, parenice, korbáčiky a nite sa vyrábajú z ovčieho mlieka a patria do skupiny polomäkkých syrov. Majú príjemnú, jemne orechovú chuť a charakteristickú sieťovú kôrku.    

Mäkké syry sa podľa spôsobu zrážania delia na tvarohové, ktoré sú zrážané kyselinou mliečnou a tavené, ktoré sú zrážané syridlom. Najčastejšie sa vyrábajú z kravského, kozieho a ovčieho mlieka.   

Medzi najznámejšie mäkké syry, ktoré sa pripravujú v soľnom alebo v olejovom náleve patrí feta a akawi. Majú krehkú štruktúru a charakteristickú, výrazne slanú chuť. Často sa pri výrobe dochucujú aj inými koreninami.    

Nielen lahodné syry, ale tiež tvaroh a bryndza dokážu potešiť chuťové bunky aj tých najnáročnejších gurmánov. Tvaroh a bryndza patria do skupiny prírodných syrov a zo zdravotného hľadiska sú považované za výživové bomby.