27. apríla 2024

Veľkonočné sviatky – oslava jari

Už ste premýšľali nad tým, do akých farieb zladiť na Veľkú noc domácnosť? Pokiaľ chcete do svojho domova vniesť kúsok jari, zvoľte dekorácie v prírodných žltých, ružových, oranžových a zelených odtieňoch.    

K veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patrí nielen sviatočná výzdoba – jarné kvety a dekorácie, ale aj vajíčka. A tie od sliepok, chovaných v ekologickom chove s voľným výbehom, obsahujú množstvo kvalitných živín. 

Vajcia obsahujú minimum tuku a najlepšie stráviteľné sú uvarené namäkko. Vajcia na hniličku – s typickým polotekutým žĺtkom, sa varia 6-7 minút a vajíčka natvrdo treba variť okolo deväť minút.

Okrem bielkovín sú vajcia skvelým zdrojom vitamínov a minerálov – železa, zinku, fosforu, medi a iných zdraviu prospešných živín. Bielka obsahujú približne 90 % vody a 10 % kvalitných bielkovín. A ako ich vyzdobiť?

Pokiaľ chcete cez sviatky obdarovať veľkonočných šibačov a kúpačov vlastnoručne vyzdobenými vajíčkami, vajíčka stačí len nafarbiť, prípadne pomocou ihly alebo žiletky vyškrabať do farby ornamenty. A vajíčkam svedčia aj rôzne veselé nálepky.

Vajíčka možno aj oblepiť farebnými bavlnkami alebo slamou, k čomu postačia nožnice, pinzeta a lepidlo. Reliéfne voskovanie, ktoré spočíva v nanášaní rozpusteného včelieho vosku na škrupinu, patrí už k náročnejším technikám zdobenia.

Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek techniku výzdoby, vlastnoručne ozdobené vajíčka iste potešia každého obdarovaného. Prajeme vám príjemné sviatky, veľa pekných stretnutí a krásnych zážitkov, veselú šibačku a oblievačku, priatelia!