3. mája 2024

Ríbezle sú prírodné multivitamíny

Ríbezle posilňujú celý imunitný systém – majú skvelé protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Podporujú zrak, srdce i svalstvo. Odstraňujú stres, upokojujú nervy, zvyšujú koncentráciu a zlepšujú náladu.

Najmä čierne ríbezle obsahujú flavonoidy, ktoré bránia usadeniu toxických látok v cievnom systéme. Plody skvelo aktivizujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus. Prospievajú tráviacemu systému, pokožke aj  vlasom.

Ríbezle sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, obsahujú množstvo vitamínu C, tiež vitamíny A, B a E. Z minerálov sa v nich nachádza najmä železo, horčík, draslík, vápnik a mangán. Z ríbezlí sú chutné nielen koláče a záviny, ale aj marmelády, džemy a domáce mušty.

Domáci mušt je prírodná vylisovaná nevarená šťava, bez cukru a konzervačných látok. Pri príprave je však potrebné vyberať len zdravé a čisté plody, ktoré lisujeme alebo drvíme, aby z nich vytieklo čo najviac šťavy. Šťavu precedíme do fliaš, necháme usadiť a dáme sterilizovať. Po sterilizácii zaštupľujeme a necháme ležmo vychladnúť.

Okrem domácich muštov, marmelád a džemov, z plodov ríbezlí výborne chutí aj sladko-kyslé želé. Vskutku úžasné je v kombinácii s rebarborou. Chcete ho ochutnať? Nech sa páči, vyskúšajte – tu je recept.

Na ríbezľové želé s rebarborou budete potrebovať: 400 ml ríbezľovej šťavy – asi zo 700 g červených ríbezlí, 350 ml rebarborovej šťavy – asi zo 700 g rebarbory, 1 balíček želírovacieho prípravku, 1000 g cukru, 100 ml sektu a kyselinu citrónovú podľa potreby.

Príprava: Vo veľkom hrnci premiešame obe šťavy. Želírovací prípravok zmiešame s cukrom a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania chvíľku povaríme. Potom pridáme zvyšok cukru, ešte povaríme a odstavíme. Na tanierik kvapneme želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň ešte kyselinu citrónovú. Prípadnú penu odoberieme, prilejeme sekt a plníme do pripravených pohárov až po okraj.