27. apríla 2024

Ako na jar oživiť záhradu

Na jar, keď sa dni začnú predlžovať, je čas pustiť sa do prác v záhrade, aby v lete bola plná života. Každý začiatočník aj skúsený záhradkár by mal v marci pôde venovať náležitú pozornosť, aby ju dobre pripravil na novú sezónu.

Predtým, než sa pustíte do jarného upratovania záhrady, zostavte si plán úloh. Potom odstráňte zo záhrady všetky nečistoty – opadané lístie, poškodené a odumreté rastliny, čím zabránite šíreniu chorôb a množeniu škodcov.  

V marci nezabudnite na orezanie stromov a odstránenie ich odumretých alebo poškodených konárov, tiež na zastrihnutie kríkov a trvaliek. Orezanie a ostrihanie stromov a rastlín podporí ich zdravý rast a tiež zlepší ich vzhľad.

Po mesiacoch vegetačného pokoja si aj trávnik zaslúži jarný strih. Pravidelné kosenie umožní lepší prístup slnečného svetla a pomôže stimulovať rast nových stebiel.  Zálievku je dobré obohatiť o výživné látky.

Na jar je dôležité pôdu v záhrade prevzdušniť, aby sa hlbšie vrstvy dostali na povrch a rozbili sa zhutnené miesta. Pridaním kompostu alebo organickej hmoty doplníte živiny a zlepšíte aj štruktúru pôdy.

Zdravá pôda je základom prosperujúcej záhrady. Pri výsadbe však myslite na dlhodobé potreby nových rastlín – slnečné žiarenie, nároky na vodu a ich následnú veľkosť v dospelosti, čím umožníte ich rozkvet a prosperitu.

Jarnú prípravu záhrady ukončite nanesením vrstvy mulča okolo rastlín. Mulčovanie zadržiava vlhkosť a reguluje teplotu pôdy. Tiež potláča rast buriny, čo vytvára pre rastliny vhodnejšie prostredie na rast.