30. mája 2025

Marinády na grilovanie – recepty

A je to tu! Sezóna grilovania už začala. Nastal čas príjemných, teplých dní a trávenia voľného času v prírode. A chutné grilované pokrmy robia toto obdobie ešte o niečo lákavejšie, zaujímavejšie a pohodovejšie.       

Aj vy patríte medzi fanúšikov grilovaných pokrmov? Milujete grilované mäsko, syry, hríby, ovocie a zeleninu? Tak potom nasledujúce riadky sú určené práve vám. Tu je deväť skvelých receptov na rôzne marinády, ktoré dodajú vašim obľúbeným grilovaným pochúťkam ten správny šmrnc.       

Medzi najpopulárnejšie marinády na ovocie patrí svieža likérová a mätová marináda. Na likérovú marinádu stačí mať poruke iba jahodový, malinový alebo višňový likér, citrónovú šťavu a včelí med. Do mätovej marinády budete potrebovať včelí med, šťavu z limetky a pár lístkov čerstvej mäty.     

Lákajú vás grilované ryby? Tu je recept na zázvorovú a vínovú marinádu. Na zázvorovú marinádu potrebujete sušený zázvor, čerstvú petržlenovú vňať, olivový olej, šťavu z citróna, čierne korenie a soľ. Na vínovú marinádu stačí zmiešať biele víno, olej, citrónovú šťavu, biele korenie a soľ.

Príjemne sladká medová marináda sa skvelo hodí ku kuracine. Na túto marinádu potrebujete včelí med, sójovú omáčku, olej, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, čerstvú bazalku, čili papričky, mleté čierne korenie a soľ. Kto má rád destiláty, môže pridať aj pár kvapiek tvrdého alkoholu. 

Máte radi čerstvé bylinky? Tu sú dva tipy na bylinkové marinády. Na základnú bylinkovú marinádu potrebujete olivový olej, čerstvú bazalku a rozmarín, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Do ďalšej marinády stačí dať tymian, mletú rascu, grilovacie korenie, cesnak, svetlé pivo a olej. 

Marinádu s pivom a s kečupom možno použiť na mäso, syr aj zeleninu. Treba mať poruke pivo, kečup, trstinový cukor, citrónovú šťavu, sušený cesnak, čili, čierne korenie a soľ. Na marinádu s pivom a s horčicou si pripravte pivo, horčicu, olej, sójovú omáčku, cukor, cibuľu, mletú štipľavú papriku a soľ.

Aby sa pri grilovaní suroviny nepripálili, vždy ich ukladajte na čistý a rozpálený rošt, jemne potretý olejom. Počas grilovania do nich nepichajte, aby z nich nevytekala šťava. Po tepelnej úprave nechajte mäso niekoľko minút odpočívať v alobale, aby bolo šťavnatejšie, krehkejšie a chutnejšie.