2. mája 2024

Dá sa chutne jesť a nepriberať?

Jedlo môže človeka nielen zasýtiť a posilniť, ale zlepšiť mu aj náladu. Aj zdravé jedlo môže byť chutné. Labužníci, pre ktorých potraviny nie sú len prostriedok na prežitie, zažívajú pri jedení slastné pocity a pritom si dokážu udržať aj štíhlu líniu. Ako je to možné?

Po tridsiatke sa metabolizmus človeka začína pomaly, ale isto spomaľovať, okolo päťdesiatky je už doslova lenivý. Pokiaľ chcete svoj metabolizmus zrýchliť, čo najčastejšie sa hýbte, obmedzte príliš kalorické nápoje a potraviny, do jedálneho lístka si pridajte viac bielkovín, čerstvého ovocia a zeleniny. Na každú konzumáciu akéhokoľvek pokrmu si doprajte čas a pokoj, stravu dobre požujte a prijímajte ju s pôžitkom. Kvalitná strava a dobré stravovacie návyky sú základ zdravej výživy.         

Pokiaľ vám záleží na svojom zdraví či štíhlej línii, jedzte pravidelne – ideálne päťkrát denne primerané porcie a osvojte si pravidlo polovice taniera. To znamená, že jedna polovica taniera má byť vždy zaplnená zeleninou, druhá polovica sacharidmi a bielkovinami. Konzumujte len kvalitné potraviny. Ideálnym zdrojom bielkovín je domáca hydina.

Mäso z farmy je nielen zdravšie, ale aj šťavnatejšie a chutnejšie. Neobsahuje antibiotiká či stimulátory rastu. Zvieratá na farmách sú kŕmené prirodzeným krmivom, majú dostatok pohybu, slnka, čerstvého vzduchu a žijú v dobrých hygienických podmienkach. Do mäsa z ekologického poľnohospodárstva sa nepridávajú žiadne chemické látky či prípravky, ktoré umelo predlžujú jeho trvanlivosť. 

Medzi potraviny, ktoré dokážu lenivý metabolizmus tiež popohnať patrí zázvor, škorica a čili papričky. Čo sa ovocia a zeleniny týka, dobré je uprednostňovať tuzemské plody. Najviac vitamínov obsahuje čerstvé sezónne ovocie a zelenina hneď po zbere. Z mliečnych výrobkov zdravie a štíhlu líniu podporia kvalitné tvrdé syry, biele jogurty so živými kultúrami, tvaroh a kyslomliečne nápoje.

Z pekárenských výrobkov sú vhodné najmä celozrnné výrobky a zabudnúť nemožno ani na strukoviny či ryžu. Vyhýbajte sa polotovarom, konzervám, instantným výrobkom a mrazeným hotovým jedlám. Pre zdravie je nenahraditeľný správny pitný režim. Telo potrebuje pravidelný prísun čistej vody, prospešné sú tiež čaje či čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.