9. mája 2025

Slepačie vajcia – zdroj kvalitných živín

Máte radi vajíčka na tvrdo, na mäkko, praženicu či volské oká? Slepačie vajcia sa pridávajú do cesta, plniek, krémov, polievok a mnohých iných jedál. Ich využitie v kuchyni je naozaj široké. Ako upravené vajíčka uprednostňujete vy?

Čerstvé slepačie vajíčka obsahujú kvalitné bielkoviny. Sú zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov – najmä luteínu a zeaxantínu. Obsahujú vitamíny D, E, K a B, kyselinu listovú a pantoténovú. Tiež obsahujú cholín, ktorý podporuje mozgové funkcie. Vajíčka majú v kuchyni všestranné využitie a pripravujú sa na mnoho spôsobov.  

Vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou zapekaných jedál a sladkých pokrmov. Pokiaľ radi pečiete, tu je recept na skvelú tortu. Na ovocnú tortu budete na cesto potrebovať: 4 vajcia, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g hladkej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 25 g jemného kukuričného škrobu a 25 g kakaa.

Na náplň: 300 g jahôd, 50 g mliečnej čokolády, 500 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky stužovača, 1 balíček vanilínového cukru, 2 zarovnané PL cukru a 2 PL griotky. Na ozdobenie: 6 PL griotky, 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček stužovača, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g mliečnej čokolády a 350 g jahôd.

V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom. Preosejeme múku, kypriaci prášok, škrob, kakao a vmiešame do vaječnej peny. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Pečieme asi tridsať minút – elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C a plynová rúra: stupeň 3. Korpus vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť. Potom korpus dvakrát pozdĺžne prekrojíme a spodnú časť položíme na tortový podnos.

Príprava náplne: elektrickým ručným šľahačom ušľaháme smotanu, stužovač, vanilínový cukor a cukor, potom vmiešame griotku. Polovicu náplne zmiešame s čokoládovými hoblinkami a do druhej polovice vmiešame nadrobno posekané jahody.

Spodnú čas korpusu pokvapkáme griotkou a potrieme náplňou s jahodami. Na to položíme strednú časť korpusu, opäť pokvapkáme griotkou a potrieme náplňou s čokoládou. Zakryjeme poslednou časťou korpusu, ktorú pokvapkáme griotkou.

Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie elektrickým ručným šľahačom s vanilínovým cukrom. Potrieme tým povrch a okraje torty. Čokoládovými hoblinkami obsypeme okraje torty. Vrch torty na záver ozdobíme nakrájanými jahodami.