27. apríla 2024

Používate ekologické čistiace prostriedky?

Väčšina našich babičiek a prababičiek patrila medzi vzorné gazdinky, ktoré si na čistotu svojej domácnosti veľmi potrpeli. No pri upratovaní siahali najmä po prírodných čistiacich prostriedkoch, ktorých účinky sú overené rokmi.

Viete že jedlá sóda – kypriaci prášok je mierne abrazívum? Pôsobí ako jemný saponát, najmä proti mastnote a olejoch. Bórax – zásaditá minerálna soľ prírodného pôvodu, rozpúšťa nielen mastnotu, ale odstraňuje aj škvrny a zápach – dezinfikuje, bieli, zabraňuje množeniu plesní a tiež dokáže zmäkčiť vodu. Dokonca vyhubí aj mravce a šváby.  

Citrónovú šťavu môžete pri upratovaní domácnosti uplatniť ako voňavú náhradu chemického bielidla. Okrem toho zabraňuje rastu plesní, odstraňuje zápach a tiež škvrny. Soľ vynikajúco poslúži pri drhnutí riadu a kuchynských potrieb. Jej zrnká totiž pôsobia ako mierne abrazívum a navyše, majú aj dezinfekčné účinky.

Mydlové vločky sa dajú kúpiť už hotové, no môžete si ich pripraviť aj sami – nastrúhaním klasického pracieho mydla. Klasické pracie mydlo je biologicky odbúrateľné, neprispieva k tvorbe rias vo vodných tokoch. Skvelým čistiacim a dezinfekčným prostriedkom je tiež prírodný eukalyptový olej. Odporúča sa použiť pri záverečnom leštení už umytých povrchov.

Mierne zásaditá sóda – uhličitan sodný, poskytne dobrú službu najmä pri odstraňovaní mastnoty. Hodí sa však aj na čistenie škvŕn a zmäkčovanie vody. Svetlý ocot výborne nahradí chemické čističe toaliet. Použiť ho možno aj na vyčistenie vodných usadenín a vodného kameňa kdekoľvek v kuchyni a v kúpeľni. Ocot je vhodný aj na odstránenie pachov z interiéru. Mnoho žien ním umýva i v súčasných moderných domácnostiach vnútra chladničiek, pračiek či umývačiek riadu.