19. mája 2025

Rozmarín – prírodný doplnok zdravia

Čerstvé bylinky výrazne zlepšujú kvalitu jedál, pokrmom dodávajú úžasnú arómu a intenzívnu chuť. Teplým aj studeným jedlám doprajú nielen množstvo živín, ale aj sviežosť a farebnosť, čo obohacuje gurmánske zážitky.   

Zvyknete pri varení používať rozmarín? Bohatá chuť a intenzívna vôňa rozmarínu dodáva jedlám jedinečnosť. Čerstvý rozmarín má skvelé protizápalové účinky a významne posilňuje imunitu. Podporuje mnohé telesné funkcie, uľahčuje trávenie a vyprázdňovanie.

Čerstvý rozmarín obsahuje vitamíny A, C, B, kyselinu listovú a pantoténovú. Z minerálov obsahuje železo, zinok, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, sodík a mangán. V bylinke sa ďalej nachádzajú dôležité antioxidanty, éterické oleje, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Rozmarín je mimoriadne univerzálna bylinka, ktorá sa hodí na prípravu rôznych jedál. Jeho jemná korenistá chuť výborne ladí s pečeným a grilovaným mäsom. Od jahňaciny, cez hovädzinu a bravčovinu, až po králičie mäso. A rovnako dobre pozdvihne tiež chuť pečených a grilovaných rýb.   

Opekané zemiaky s rozmarínom patria ku klasike, no čerstvá bylinka perfektne ladí aj v kombinácii s mnohými ďalšími druhmi zeleniny. Hodí sa k cukete, patizónu, paradajkám, paprike a k mnohým iným zeleninovým plodom, ktoré chuťovo príjemne okorení, ozvláštni, osvieži a obohatí.    

Čerstvý rozmarín sa často používa aj na dochutenie olivového oleja alebo hrubozrnnej soli, pretože dokáže vyčariť extra zaujímavú arómu. Nezameniteľnú hĺbku dodáva tiež polievkam a omáčkam. Bylinka dokáže skvelo obohatiť nielen paradajkové a smotanové polievky, ale aj rôzne druhy omáčok.    

Máte radi pečené alebo dusené králičie mäso? Tu je recept na králika s rozmarínom – potrebovať budete tieto ingrediencie: naporciované králičie mäso, kurací vývar, nastrúhaný parmezán, čerstvý rozmarín, olivový olej, šalotku, cesnak, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, mleté čierne korenie a soľ.

Naporciované králičie mäso najprv sprudka opečte na oleji, potom pridajte nakrájanú šalotku a roztlačený cesnak. Keď sú všetky ingrediencie dozlatista prepečené, zmes podlejte kuracím vývarom, pokvapkajte citrónovou šťavou, dochuťte soľou a korením, prikryte a duste domäkka.   

Tesne pred dovarením králičie mäso so šťavou posypte nastrúhanou citrónovou kôrou, parmezánom, nadrobno nasekaným rozmarínom a po chvíli odstavte zo sporáka. Na tanieri pokrm možno ešte dozdobiť kúskom čerstvého rozmarínu. Podávajte so zemiakmi a s miešaným šalátom z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť!