Hoci mrkvu považujú celé generácie v kuchyni za čosi bežné a samozrejmé, je dobré vedieť, akú hodnotu, kvalitu a silu táto zelenina má. V našich končinách sa pestuje už stovky rokov a je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov i vlákniny.
Mrkva zvyšuje odolnosť voči infekciám. Z tela pomáha odvádzať odpadové látky, ktoré sa hromadia v pečeni. Plodina obsahuje množstvo karotenoidov, najmä betakaroténu. Je zdrojom vitamínu A, ktorý prospieva nielen očiam, ale aj zubom a kostiam.

Mrkva tiež obsahuje vitamín D, E, K, lecitín, draslík, jód, horčík a iné minerály, ktoré v tele aktivujú látkovú premenu a brzdia procesy starnutia. Táto chutná zelenina podporuje rast vlasov a nechtov, posilňuje srdce a krvný obeh, chráni nervový systém. Varená mrkva pomáha aj pri žalúdočných a črevných problémoch.

Čerstvá mrkvová šťava je nielen zdravá, ale aj skvelo osvieži a výborne chutí. Mrkva má v gastronómii široké uplatnenie, hodí sa do studenej i teplej kuchyne a stále častejšie sa objavuje aj v receptoch na rôzne koláče. Jeden z nich môžete vyskúšať hneď teraz – tu je recept na mrkvové muffiny.

Na cesto budete potrebovať: 2 vajcia, 120 g trstinového cukru, 1 balíček škoricového cukru, ½ KL vanilkovej arómy, 1 PL javorového sirupu, 100 ml oleja, 180 g polohrubej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, štipku soli, 3 stredne veľké mrkvy a 70 g vlašských orechov. Na krém budete potrebovať: 200 g nátierkového masla, 90 g práškového cukru, 1 KL javorového sirupu, šťavu z ½ citróna a 50 g zmäknutého masla. Na ozdobenie budete potrebovať: 1 balíček marcipánu, gélovú potravinársku farbu červenú, žltú a zelenú.

Postup: Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, škoricovým cukrom, arómou, sirupom a olejom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 170 °C, teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3, po dobu asi tridsať minút. Muffiny necháme vychladnúť.
Príprava krému a výzdoba
Na prípravu krému v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, sirupom, citrónovou šťavou a maslom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Krémom naplníme cukrárske vrecko a nanesieme na vychladnuté muffiny. Na ozdobenie zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou gélovou farbou tak, aby sme získali oranžovú farbu. Na pracovnej ploche posypanej práškovým cukrom vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na 12 rovnakých dielov a vytvarujeme mrkvičky. Zvyšok marcipánu zafarbíme zelenou gélovou farbou a vytvoríme vňať. Mrkvičky prikrášlime vňaťou a nanesieme na povrch krému. Odložíme do chladničky a pred podávaním necháme stuhnúť.