3. mája 2024

Vzťah k jedlu a nutričná psychológia

Položili ste si niekedy otázku, ako súvisí strava s vašim zdravím? Je všeobecne známe, že jedlo vplýva na fyzické zdravie, no podstatnou mierou ovplyvňuje aj náladu a pocity. Zákonitosti medzi vzťahom k jedlu a ľudskou psychikou skúma nutričná psychológia.     

Ako sa vyvarovať zlým stravovacím návykom či stresu z jedla? Ako si vytvoriť k potravinám a k výžive pozitívy vzťah? Aké potraviny uprednostniť pri racionálnom stravovaní?

Základom zdravej výživy sú kvalitné čerstvé potraviny. Kto chce byť fit, ten by sa mal vo svojom jedálnom lístku vyvarovať priemyselne spracovaným potravinám, ktoré obsahujú konzervačné látky, modifikované škroby, emulgátory, stabilizátory, farbivá, umelé arómy, sladidlá a iné chemické prísady.

Tiež je dobré vyhýbať sa polotovarom, mrazeným pokrmom, jedlám v prášku, konzervám, sladkostiam a sladeným nápojom. Prednosť je dobré dať čerstvému tuzemskému ovociu a zelenine, rybám a domácej hydine, kvalitným syrom a kyslomliečnym produktom, strukovinám a celozrnným pekárenským výrobkom, pred nutrične prázdnymi potravinami, ktoré nedodajú telu potrebné živiny.      

Väčšina ľudí vie, že jedlo ovplyvňuje fyzické zdravie, no nie každý vie, že jedlo významnou mierou ovplyvňuje aj ľudskú psychiku. Týmito skutočnosťami sa zaoberá nutričná psychológia. Nutriční psychológovia vedia, že kvalitná strava a dobré stravovacie návyky sú zásadnými faktormi nielen pre fyzické, ale aj pre duševné zdravie.

Je dokázané, že konzumáciou nutrične bohatých jedál sa priamo úmerne znižuje aj riziko výskytu depresívnych symptómov. No psychiku – náladu a pocity ovplyvňuje nielen druh konzumovanej stravy, ale aj spôsob konzumácie jedla, intervaly medzi jednotlivými jedlami a prostredie, v ktorom sa človek pri konzumácii nachádza.

Teraz už vieme, že vzťah človeka k jedlu skúma psychologický odbor nazývaný nutričná psychológia. No čo presne tento odbor skúma? Nutričných psychológov zaujíma, aké má človek stravovacie návyky, ako na neho vplývajú konzumované potraviny, aké má pri jedení myšlienky a pocity. Odborníci venujú pozornosť aj množstvu konzumovaných potravín, rýchlosti konzumovania a časovým intervalom medzi jednotlivými jedlami.

Nutričný psychológ dokáže poradiť, ako sa vyvarovať zlým návykom pri jedení či stresu z jedla, ako si k potravinám a k výžive vytvoriť pozitívy vzťah. Je dobré vedieť, že každý kúsok potravy, ktorý človek niekoľkokrát denne vloží do úst, znamená voľbu. Vybrať si možno výživné jedlo, aj nutrične prázdne potraviny, stačí sa nad svojim jedálnym lístkom zamyslieť a prehodnotiť zabehnutý životný štýl.