24. apríla 2024

Mikróby ovplyvňujú apetít aj náladu

Mikroorganizmy ovplyvňujú nielen apetít a hmotnosť človeka, ale aj jeho myslenie, náladu a správanie. V súčasnosti sa objavuje čoraz viac štúdií o baktériách, ktoré žijú v ľudskom tele a majú naň významný vplyv.  

Ľudské telo sa neskladá len zo svalov, kože, kostí, ciev a buniek, ale aj z rôznych mikróbov, ktoré v porovnaní s ľudskými bunkami prevládajú v tele v pomere 10:1. Baktérie, vírusy, plesne a prvoky sa nachádzajú vo vnútri aj na povrchu tela, no najväčšie množstvo mikróbov je v črevách.

Väčšina mikroorganizmov patrí k takzvaným priateľským mikróbom – udržiavajú v dobrom stave imunitný systém, chránia organizmus pred infekciami a regulujú apetít. Pomáhajú predchádzať prejedaniu sa a podporujú aj tvorbu neurotransmiterov.

Niektoré mikróby sa stanú nepriateľmi človeka vtedy, keď sa premnožia. Obvykle ide o kombináciu niekoľkých faktorov – nadmerné užívanie antibiotík a iných liekov, nevyvážená strava, nedostatok vlákniny a konzumácia výrobkov s potravinárskymi aditívami. Negatívne tiež pôsobí stres a málo pohybu.      

Pre ľudský mikrobióm je dôležitá konzumácia stravy bohatej na čerstvé ovocie a zeleninu, na fermentované potraviny – kyslá kapusta, kefíry a jogurty so živými kultúrami, celozrnné obilniny a iná vláknina. Z jedálneho lístka je dobré vyradiť polotovary a priemyselne spracované potraviny.  

Dávno je potvrdené, že ľudské črevo komunikuje s mozgom. Rôzne štúdie dokázali, že to, v akom stave má človek mikrosvet v črevách, ovplyvňuje aj jeho náladu a pocity. Preto preferovať zdravý životný štýl – kvalitnú čerstvú stravu a dostatok pohybu sa určite každému vyplatí.