3. mája 2024

Pustite sa do renovácie schodiska

Nič nevydrží večne. Aj kvalitné drevené schody sa časom opotrebujú. A pretože schodisko má okrem funkcie doviesť nás o poschodie vyššie aj dekoratívnu funkciu v domácnosti, nemali by sme naň pri renovácii zabúdať.     

Poškriabané schody či olúpané zábradlie stráca na atraktivite a časom aj na bezpečnosti. Ak vám po ceste na vrchné poschodie bijú do očí škrabance na dreve a ruky sa vám zadierajú do odlupujúcej sa farby na zábradlí, je načase niečo s tým spraviť. A pokiaľ zvolíte správne prostriedky, renováciu schodiska hravo zvládnete aj svojpomocne. 

Skôr než sa dáte do opravy, počítajte s tým, že vstup do vyšších poschodí budete musieť na istý čas oželieť, kým všetko na schodisku nepreschne. V tomto smere sa nevyplatí ponáhľať a pred renováciou dôkladne skontrolujte stav každého schodu.

Pokiaľ schody „zdobia“ ryhy alebo sú na nich zošliapané miesta, zoberte si na pomoc brúsku. S jej pomocou najprv dôkladne odstráňte starý lak. Praskliny a menšie diery vytmeľte, tmeľ nechajte dobre zaschnúť.

Potom schody šmirgľovým papierom zľahka prebrúste, aby bol povrch hladký a vzniknutý prach odstráňte vysávačom. Takto bude povrch schodov pripravený na lakovanie, no určite nepodceňte voľbu laku.

Lak má mať určite krásny vzhľad, no zároveň má vytvoriť odolný povrch. Vyskúšajte Xyladecor Podlahový lak, ktorý nemení farbu dreva a schodom dodá hodvábny šmrnc. Nezapácha a je vhodný na rôzne drevené povrchy.

Lak nanášajte štetcom v smere vláken dreva a na vytvorenie dlhodobej ochrany aplikujte aspoň dve až tri vrstvy, každú pritom nechajte dôkladne preschnúť. A nezabudnite ani na zábradlie, ktoré je tiež súčasťou schodiska.

Ani zašlé a zašpinené zábradlie nie je dobrou vizitkou. Ak je z dreva, platia pre jeho opravu rovnaké pravidlá, ako v prípade drevených schodov. No aj na kovovom zábradlí sa prejavujú poškodenia – najčastejšie korózia alebo olúpaná farba.

Poškodenia je nutné pred aplikáciou nového náteru odstrániť. Najlepší výsledok prinesie drôtená kefa, vŕtačka s drôteným nástavcom alebo uhlová brúska so šmirgľovým kotúčom. Ostatné časti zábradlia obrúste šmirgľovým papierom.

Obrúsený povrch je nutné omiesť a umyť so saponátovou vodou, náter sa potom lepšie prichytí. Hammerite Priamo na hrdzu Kováčska farba je ideálnou voľbou, keďže ju môžete nanášať priamo na skorodovaný kov, bez nutnosti základovej farby.

Náter rýchlo schne a vďaka novej technológií DUAL TECH je zaručená aj vysoká vodotesnosť. Farbu aplikujte štetcom aspoň v dvoch vrstvách, v rozstupe minimálne šesť hodín. Takýto náter ochráni zábradlie pred koróziou až osem rokov.