4. mája 2024

Dodržiavate spánkovú hygienu?

Jar symbolizuje prebúdzanie a nový život, no nie zriedka aj určité zdravotné komplikácie. Keď vyčerpaný organizmus po zime nemá dostatok vitamínov a minerálov, často sa prihlási nielen jarná únava, ale aj zdravotné problémy.

Jarná vyčerpanosť môže spôsobiť poruchy spánku a k ťažkostiam so zaspávaním môže prispievať tiež zmena zimného času na letný. Zle vyspatý človek sa cíti neoddýchnutý, slabý a podráždený. Často nemá silu vykonávať bežné domáce aktivity a koncentrovať sa na prácu.

Pokiaľ človek trpí poruchami spánku dlhodobo, môže sa jednať aj o diagnózu, s ktorou treba zájsť za odborníkmi. Insomnia je stav, pri ktorom človek dlhodobo zle zaspáva, má plytký spánok a často sa v noci budí. Medzi ďalšie poruchy spánku patria napríklad aj nočné mory či námesačnosť – somnambulizmus, kde ide o stav narušeného vedomia. 

Najlepšia cesta k dobrému spánku je dodržiavanie určitých pravidiel zdravého životného štýlu a dodržiavanie spánkovej hygieny. Predovšetkým pred spánkom nie je vhodné konzumovať ťažké jedlá, kávu a alkohol. Do postele si líhajte až vtedy, keď ste ospalí. Pokiaľ sa vám nepodarí hneď zaspať, radšej vstaňte a ľahnite si až vtedy, keď sa budete cítiť unavení.

Pred spánkom odstráňte akékoľvek svetlo z izby a zatemnite okná, aby do miestnosti neprenikalo ani svetlo z ulice. V posteli nejedzte, nečítajte, nepozerajte televíziu, nepoužívajte tablet a telefón. Majte na pamäti, že posteľ je určená len na spánok a na milovanie.

Dostatočne veľká posteľ, kvalitný matrac, anatomický vankúš, paplón a posteľná bielizeň z prírodných materiálov sú pre dobrý spánok nevyhnutné. V spálni uprednostnite pred prílišným teplom svieži vzduch a pred spaním miestnosť dobre vyvetrajte.