18. mája 2024

Ako pestovať doma tulipány?

Pestovanie tulipánov si vyžaduje štipku trpezlivosti, ale výsledkom tejto práce sú nádherné kvety, ktoré skvelo oživia každý priestor. S trochou lásky k prírode môže mať doma každý romantickú mini záhradku, plnú farebných tulipánov.   

Tulipán je jedinečný, jednoduchý a krásny kvet, má širokú škálu odrôd a farieb. Rastlina pochádza z Perzie, kde od pradávna zohrávala v kultúre a v umení významnú úlohu. Dnes tento skvostný kvet patrí aj k symbolom Holandska.     

13. mája každoročne oslavujeme Deň tulipánov. Áno, aj tieto pôvabné kvety majú svoj oslavný deň, pretože patria k najobľúbenejším jarným kvetom a pestovanie tulipánov je záľubou, ktorá napĺňa radosťou mnohých milovníkov zelene.    

Pestovanie tulipánov začína výberom kvalitných cibuliek. Tie majú byť pevné, bez známok plesní a poškodenia. Najvhodnejší čas na ich zakúpenie je na jeseň a ideálna teplota vzduchu na pestovanie týchto trvaliek v interiéri je okolo 5°C.

Tulipány preferujú odvodnenú pôdu – dostatočne priestranné kvetináče, s veľkorysou vrstvou drenáže. Týmto okrasným rastlinám sa darí najmä v zeminách, ktoré sú obohatené o zelené hnojivá, aby mali dostatočné množstvo kvalitných živín.

S príchodom jari a so zvýšenými teplotami vzduchu začínajú kvety kvitnúť. V tomto období je dôležité všetkým šľachteným aj nešľachteným odrodám zabezpečiť dostatok vody a svetla, no priame a príliš prudké slnečné žiarenie tulipány neobľubujú.  

Po odkvitnutí kvetov a zvädnutí listov sa tulipánové cibuľky môžu z pôdy vybrať a uskladniť na bezpečnom mieste. V suchom a chladnom prostredí načerpajú živiny pre ďalší rast a v novej sezóne sa môžu použiť na ďalšiu výsadbu.