17. mája 2024

Recepty na jarné zeleninové šaláty

Jarná zelenina je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná. Je plná vlákniny, vitamínov a minerálov, ktoré chránia telo pred rôznymi infekciami. Čerstvá zelenina zlepšuje trávenie a podporuje celý imunitný systém.  

Jarná zelenina je nielen skvelým osviežením jedálneho lístka po dlhej zime, ale aj úžasnou zásobárňou živín. Vďaka látkam, ktoré zelenina obsahuje, je telo odolnejšie – lepšie dokáže zdolávať vyčerpanosť a rôzne záťažové situácie.

Na začiatku sezóny sa možno každoročne tešiť z mladej cibuľky, reďkovky, hrášku, špargle a špenátu, za ktorými s pribúdajúcim počtom teplých a slnečných dní, postupne dozrievajú aj ďalšie druhy zeleniny – uhorky, paradajky a iné.

Konzumácia čerstvej zeleniny a zelených vňatí má na organizmus blahodarný vplyv, preto majú byť každodennou súčasťou jedálneho lístka. Prinášame vám recepty na chutné jarné šaláty z čerstvého hlávkového šalátu, špenátu a rukoly.

Do misky potrháme listy hlávkového šalátu, pridáme pokrájanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať a paradajky alebo reďkovky. Zmes polejeme zálievku z olivového oleja, citrónovej šťavy, mletého bieleho korenia, trstinového cukru a premiešame.

Do misky potrháme baby špenát a rukolu, pridáme pokrájané paradajky, nasekané vlašské orechy a sezamové semienka. Zálievku pripravíme z orechového oleja, dijonskej horčice, medu, limetkovej šťavy a všetko dôkladne premiešame.

Pokiaľ chcete mať zeleninový šalát sýty, môžete doň primiešať kuskus alebo pohánku, tiež krutóny, rôzne druhy orieškov, tvrdé syry, tofu, tepelne upravené strukoviny, vajíčka uvarené natvrdo, kúsky grilovaného mäsa, rýb alebo údeniny.

Viacero druhov zeleninových šalátov možno podávať aj ako hlavné jedlo. Na sýty jarný zemiakový šalát stačí mať poruke len zemiaky, jarnú cibuľku, hrášok, pažítku, medvedí cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, mletú rascu a čierne korenie.