1. júla 2025

Ako pôsobia jahody na ľudské zdravie

Ovocie obsahuje desiatky cenných zložiek, ktoré významne prospievajú zdraviu – urýchľujú látkovú výmenu a posilňujú obranyschopnosť organizmu v boji s rôznymi chorobami. A vďaka konzervácii, sušeniu a mrazeniu nám prinášajú úžitok po celý rok.  

Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie a navyše, sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamíny A, B, C a E, z minerálov sú tuzemské jahody bohaté najmä na mangán, fluór, bór, horčík a vápnik.

Jahody dokážu dezinfikovať tráviaci trakt, v črevách na seba viažu ťažké kovy. Plody tiež významne posilňujú kosti a podporujú metabolizmus. Zároveň sú silným potravinovým antioxidantom, pritom obsahujú len minimálne množstvo kalórií.    

Keď vrcholí sezóna zavárania, z jahôd je možné pripraviť nielen chutné kompóty, ale plody možno aj sušiť a mraziť. Vďaka konzervácii, sušeniu a mrazeniu tieto lahodné sladké plody obohatia naše jedálne lístky aj v chladných mesiacoch roka. Máte radi svieže ovocné šťavy a marmelády? Ak áno, nenechajte si ujsť skvelé recepty na voňavý jahodový džem a sirup.   

Na jahodový džem budeme potrebovať 1 kg očistených jahôd, 1 ks vanilkový struk a 1 balíček želírovacieho cukru. Na prípravu džemu vložíme očistené jahody do hrnca a pomocou tyčového mixéra ich mixujeme. Pridáme vanilkový struk, želírovací cukor a zmes dôkladne premiešame.

Na tanierik kvapneme práve uvarený džem. Ak je po vychladnutí málo tuhý, primiešame doň ešte kyselinu citrónovú. Na záver odoberieme struk aj prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov po okraj. Poháre uzavrieme a na chvíľu obrátime hore dnom.

Na jahodový sirup budeme potrebovať 500 g očistených jahôd, 100 ml vody, 2 chemicky neošetrené limetky a balíček cukru na sirup. Príprava: jahody vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme limetky nakrájané na tenké kolieska. Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme asi päť minút.

Odstavíme a necháme vychladnúť, pridáme cukor a uložíme na noc do chladničky. Na druhý deň zmes prepasírujeme cez sitko a sirup opäť varíme asi päť minút. Odoberieme prípadnú penu a horúcu tekutinu nalejeme do sterilných fliaš. Fľaše uzavrieme viečkami a asi na dvadsať minút ich položíme na ležato.