27. apríla 2024

Letné kúpanie – len v čistej vode

Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Väčšina z nás sa snaží o svoje telo starať čo najlepšie, no niekedy snaha nepostačuje a objavia sa zdravotné komplikácie.  V letnom období je vhodné venovať pozornosť vode v bazénoch, aj v prírodne.

Už ste sa stretli s nepríjemným svrbením, pálením či začervenaním kože v oblasti genitálií? Trápi vás výtok? To sú záležitosti, ktoré dokážu poriadne znepríjemniť život. Najmä v teplejších mesiacoch roka číhajú na nás organizmy v podobe húb, baktérií, kvasiniek a plesní. Pokiaľ spôsobia problém, treba ho riešiť, aby neprerástol do závažnejších zdravotných komplikácií.

Organizmy – kvasinky druhu candida, prirodzene žijú v ženskom tele. V črevách, ústach, krku, pažeráku a pošve. Všade, kde je teplo a vlhko. Neškodia, kým ich nie je príliš veľa a kým je pH nižšie ako 5,5. Vaginálna infekcia sa najčastejšie prejavuje u žien ako vaginálna mykóza alebo bakteriálna vaginóza.

V letnom období problémom často predchádza kúpanie v bazénoch a v znečistených prírodných vodách. Šarapatu môže narobiť aj samotné teplé a vlhké počasie či nadmerné potenie. Rozvinutie mykóz v ľudskom tele však môže súvisieť aj s užívaním určitých liekov, s cukrovkou a s inými chorobami, ale aj so stresom a s konzumáciou jedál, ktoré sú príliš bohaté na cukry. Príznaky sa môžu objaviť aj vtedy, keď je žena chorá a má zníženú imunitu, keď jej telo bojuje s vírusmi.

Okrem oslabenej imunity môže mať svrbenie, pálenie a začervenanie kože v oblasti genitálií dôvod aj v nedostatočnej hygiene. A tiež vtedy, keď žena vedie búrlivý sexuálny život. Riešenie však nemožno nechávať na náhodu, aby sa príznaky nerozvinuli do ďalšieho štádia. Čím skôr sa s liečbou začne, tým rýchlejšie ochorenie ustúpi. Infekcie majú na svedomí často zbytočné utrpenie, preto vhodnejšia je prevencia.