28. apríla 2024

Ako podporiť bezchybné trávenie

Racionálna výživa preferuje vyvážený jedálny lístok a konzumáciu jedál v menších dávkach, viackrát denne. Kvalitná strava, bohatá na ovocie a zeleninu, spolu s dostatočným pitným režimom, ovplyvňuje trávenie maximálnou mierou.

Bezchybné trávenie kráča ruka v ruke so silným imunitným systémom, ktorý si vyžaduje správu životosprávu a kvalitnú stravu. Dôležité je, aby človek vo svojom dennom jedálnom lístku prijímal také potraviny, ktoré obsahujú dostatok vitamínov, minerálov a iných životne dôležitých látok. No podstatný je aj celkový životný štýl.  

Tráveniu môžu škodiť negatívne emócie, zlý vzťah k jedlu, nepravidelné stravovanie, nevhodný spôsob konzumácie a nedostatočné prežúvanie. Trávenie spomaľuje nedostatočné množstvo čerstvej stravy, nekvalitné jedlo, potraviny s klasickým bielym cukrom a s chemickými prísadami. Trávenie brzdia aj individuálne intolerancie či alergie, málo spánku a málo pohybu, pobyt v toxickom ovzduší a elektromagnetický smog.

Pokiaľ trpíte poruchami trávenia, tie možno eliminovať aj bylinkovými čajmi. Pomôcť môže fenikel, aníz, žihľava, rebríček, repík, bazalka, medovka a mnoho iných čerstvých či sušených byliniek, ktoré podporujú tráviaci systém. Väčšina týchto čajov je vhodná aj pri chorobách žalúdka či pečene, tiež povzbudzuje činnosť žlčníka a čriev, zmierňuje nadúvanie a likviduje v tele črevné parazity.