Typická jemná a popritom lahodne kyslastá chuť malín dokáže potešiť nejeden maškrtný jazýček, no toto chutné ovocie je najmä plné vitamínov a minerálov, ktoré úžasne prospievajú zdraviu.
Maliny sú skvelý antioxidant, podporujú oči, srdce, tepny a trávenie, no tiež pomáhajú pri problémoch s močovým mechúrom a s obličkami. Olej z malinových semien má skvelé protizápalové účinky a pridáva sa do prípravkov, ktoré liečia rôzne kožné ochorenia.

Plody obsahujú vitamín A, B, C, E a K. Z minerálov maliny obsahujú vápnik, draslík, sodík, fosfor, meď, selén, horčík, mangán, zinok a železo. Najchutnejšie sú čerstvé, hneď po odtrhnutí, no plody možno aj mraziť, sušiť a zavárať. Maliny sa používajú v teplej i v studenej kuchyni.

Maliny tvoria vynikajúcu kombináciu so zázvorom. Pokiaľ patríte medzi gurmánov, ktorí obľubujú toto ovocie a zeleninu, okrem kokteilov si z týchto ingrediencií môžete pripraviť aj skvelý malinovo – zázvorový džem. Príprava vám nezaberie viac než dvadsať minút.

Tu je recept: na malinový džem so zázvorom budete potrebovať tieto prísady: 1 kg malín, 20 g čerstvého zázvoru, 1 zarovnaná KL citrónovej kôry, 1 balíček želírovacieho prípravku a 500 g cukru – alebo menej, podľa chuti.

Príprava: Do väčšieho hrnca vložíme maliny. Pridáme najemno nastrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Želírovací prípravok zmiešame podľa návodu s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania povaríme ešte minimálne päť minút a potom zmes odstavíme. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a chvíľu necháme stáť na viečku.