3. mája 2024

Strukoviny – kvalitný zdroj bielkovín

Strukoviny obsahujú vysoký podiel rastlinných bielkovín a vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre dobré fungovanie tráviaceho traktu. Šošovica, fazuľa, cícer, bôb, sója a hrach obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a iných cenných živín.   

Aj vy patríte k tým, ktorých strukoviny zdúvajú? Ak sa zvyknete po konzumácii strukovín cítiť „nafúknutí“, skúste plody pred tepelnou úpravou namočiť do studenej vody. Po hodine vodu vylejte a strukoviny uvarte v novej vode. Keď do hrnca s čistou vodou pridáte aj rascu alebo fenikel, prípadné nadúvanie by sa vďaka týmto koreninám malo zmierniť ešte výraznejšie.      

Strukoviny patria medzi potraviny, ktoré skvelo zasýtia a sú najbohatším zdrojom rastlinných bielkovín. Šošovica, fazuľa, cícer, bôb, sója a hrach sú bôbovité rastliny, ktoré dozrievajú v strukoch. V modernej gastronómii sa využívajú stále častejšie. Sú obľúbené tak v teplej, ako aj v studenej kuchyni, čerstvé aj sterilizované. Pokiaľ máte radi hrášok, vyskúšajte nový recept na domácu tlačenku.   

Na domácu tlačenku s hráškom budete potrebovať tieto prísady: krabie tyčinky -1 balíček, 3 mrkvy,1 balíček želatíny na tlačenku alebo aspik, 4 PL vody, 300 ml majonézy, 100 ml smotany na šľahanie, zarovnaná KL soli, štipka korenia, šťava z 1/2 citróna a180 g sterilizovaného hrášku bez nálevu. Vajíčka podľa chuti – kto má rád, môže do formy vyloženej potravinárskou fóliou naukladať aj natvrdo uvarené vajíčka, nakrájané na plátky.

Krabie tyčinky necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Na prípravu aspiku uvaríme mrkvu na stredne mäkko a nakrájame ju na tenké hranolčeky. Želatínu necháme vo vode napučať podľa návodu na obale. V mise zmiešame metličkou majonézu so smotanou. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. V kastróliku zahrievame želatínu až do úplného rozpustenia – nevaríme! Metličkou ju ihneď vmiešame do majonézovej zmesi.

Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou a do formy nalejeme ⅓ želatínovej zmesi. Do formy pozdĺžne naukladáme polovicu tyčiniek, ktoré prekladáme mrkvou a hráškom. Zalejeme ďalšou ⅓ zmesi a opäť naukladáme tyčinky, mrkvu a hrášok. Zalejeme zvyškom zmesi a odložíme najmenej na tri hodiny do chladničky. Tlačenku vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s pečivom alebo s chlebom.