27. apríla 2024

Poznáte liečivé účinky bazy?

Baza je plná zdravia – používa sa nielen v gastronómii, ale aj v lekárstve. Jej plody a kvety sú nabité mnohými živinami, ktoré pomáhajú v boji so zápalmi – s infekciami, baktériami a vírusmi.

Baza je hojne rozvetvený krík, ktorý dosahuje výšku dva až osem metrov. Obsahuje triesloviny, pektíny, aminokyseliny, flavonoidy a glykozidy. Tiež vitamíny B a C, kyselinu listovú, betakarotén, draslík, vápnik, fosfor a mnoho iných látok.

V ľudovom liečiteľstve sa čaj z bazy podáva najmä pri respiračných ochoreniach – prechladnutie, chrípka, angína, kašeľ, nádcha, zápal dutín a iné. Z bazy však možno uvariť nielen skvelý posilňujúci čaj, ale aj sirup alebo ocot. Výbornou pochutinou je z bazy aj domáca marmeláda.

Máte rady vy, alebo vaše deti sirupy? Tak neváhajte a pripravte si skvelý domáci sirup z čerstvej bazy. Sirup prispeje nielen k dobrému tráveniu, ale posilní aj celý imunitný systém – tu je recept. Na prípravu sirupu z bazy budete potrebovať: 20 kvetov čiernej bazy, 750 ml vody, 1 kg cukru, 3 balíčky kyseliny citrónovej a na špičku noža pomôcku na konzervovanie.

Príprava: Kvety čiernej bazy namočíme do studenej vody a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Pomocou nožničiek odstrihneme silnejšie časti stoniek. Vo veľkom hrnci prevaríme vodu s cukrom. Hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame kyselinu citrónovú s pomôckou na konzervovanie.

Pridáme očistené kvety, prikryjeme pokrievkou a uložíme na päť dní do chladničky. Potom sirup scedíme a krátko povaríme – asi minútu. Plníme do fľašiek, uzavrieme viečkom a uložíme do chladničky. Sirup riedime pitnou vodou podľa chuti a do nápoja môžeme pri podávaní pridať pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy.