3. mája 2024

Paprika zrýchľuje lenivý metabolizmus

Kto chce byť zdravý, ten má konzumovať zeleninu, ktorá chránili organizmus pred metabolickými poruchami. Ideálna je zelenina tuzemská, vypestovaná v domácej záhrade, ktorá nemusí precestovať pol zemegule, kým sa dostane do našich kuchýň.

V našich končinách sa výborne darí pestovaniu papriky, ktorá obsahuje kapsaicín, vitamíny B, C, K, z minerálov horčík, vápnik, železo, draslík a zinok. Zelená paprika obsahuje aj vitamín E a kyselinu listovú, žltá luteín a zeaxantín. Červené plody sú bohatým zdrojom betakaroténu a rutínu.

Ostrá štipľavá paprika zrýchli lenivý metabolizmus a má aj silné protizápalové účinky. Posilňuje imunitu, srdce, dýchacie cesty, zrak, pokožku i vlasy. Plody významne podporujú trávenie, preto sa hojne využívajú v studenej i v teplej kuchyni. Šťavnatá paprika sa pridáva nielen do čerstvých zeleninových šalátov, ale aj do rôznych dusených jedál, do polievok a gulášov.  

Z papriky je možné pripraviť aj chutné čatní. Čatní je označenie pre omáčky, ktorými sa dochucujú rôzne pokrmy. Konzistenciou sa však čatní môže podobať nielen omáčke, ale môže byť aj hustejšie – ako želé. Typické čatní je zmes zeleniny, ovocia, korenia a byliniek. Pokiaľ máte chuť na paprikové domáce čatní, tu je recept.  

Na paprikové čatní budete potrebovať 4 PL olivového oleja, 500 g žltých paprík, 200 g červenej cibule, 1 kg odkôstkovaných marhúľ, 2 čili papričky, 2 KL nasekaného tymianu, 100 ml octu, 1 balenie želírovacieho cukru, asi 2 ½ KL soli, ½ KL čerstvo namletého čierneho korenia a 1 balíček pomôcky na konzervovanie.

Papriku cibuľu a marhule očistíme a nakrájame na malé kúsky. Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme papriku, cibuľu a podusíme. Pridáme marhule, čili papričky, tymian, ocot a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne päť minút. Zmes osolíme, okoreníme a vmiešame do nej pomôcku na konzervovanie.

Zmes plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi päť minút necháme stáť na viečku. Miesto marhúľ môžeme do paprikového čatní použiť aj iné ovocie – nektarinky alebo slivky. Množstvo čili papričiek zvolíme podľa ich ostrosti.