2. mája 2024

Paradajky posilňujú srdce, mozog i kosti

Vo svete je známych množstvo odrôd paradajok. Od malých guľôčok, až po giganty, vo veľkosti tekvíc. Paradajky sú bobuľovité plody, ktoré sa niekedy ponášajú na hrušky, inokedy na slivky či jabĺčka, no všetky čistia krv a pomáhajú vyplavovať z tela toxíny.

Jeden kus nerýchlenej paradajky, ktorý prirodzene dozrie na slnku, pokryje denné odporúčané množstvo životne dôležitého vitamínu C. Pritom v šupke sa ho nachádza až tri razy viac, než v dužine. Šupka obsahuje aj karoténové farbivo, ktoré patrí medzi najúčinnejšie rastlinné antioxidanty. Plody v menšej miere obsahujú aj vitamíny A, B, E a K. Z minerálov obsahujú chróm, draslík a lykopén, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi a tiež podporuje zrak.

Paradajky obsahujú okolo 90 % vody, 5 % sacharidov, 2-3 % bielkovín, zvyšok tvoria ostatné látky. Paradajky sú účinnou potravou, ktoré posilňujú imunitný systém. Pomáhajú aj pri zdravotných problémoch, ktoré sa vyznačujú nedostatkom energie – chronický únavový syndróm. Kyselina listová dodáva životný optimizmus a dobrú náladu. Minerálne soli, ktoré sú v plodoch obsiahnuté, skvelo podporujú chuť do jedla. Pokiaľ máte radi aj rôzne pochutiny a omáčky z paradajok, vyskúšajte nový recept na domáce čatní.

Čatní chutí výborne so všetkými druhmi mäsa a s tvrdými syrmi. Na paradajkové čatní budete potrebovať tieto prísady: 400 g višní, 300 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 červená feferónka, 250 ml balzamikového octu, 1 plechovka lúpaných paradajok – 400 g, krájaných na kúsky, 140 g paradajkového pretlaku, 4 PL posekanej petržlenovej vňate, ½ KL soli, ½ KL čierneho korenia, 1 balenie želírovacieho cukru a kyselina citrónová – podľa potreby.  

Príprava: Višne umyjeme a odkôstkujeme. Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na kocky. Feferónku očistíme a nakrájame na drobné kocky. Višne, cibuľu, cesnak, feferónku, ocot, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie dobre premiešame v hrnci so želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 minút, pričom občas premiešame.

Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného čatní. Pokiaľ je po vychladnutí nedostatočne tuhé, vmiešame doň 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov. Zavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.