28. apríla 2024

Ako pripraviť trávnik na zimu

Viete, ako sa postarať v jesennom období o trávnik? Trávnik je potrebné kosiť a zalievať aj na jeseň, pretože tráva neprestáva rásť ani počas zimy a aj keď je vo fáze odpočinku, jej korene pracujú naďalej a potrebujú primeranú závlahu.

Tak, ako trávniku nesvedčí nedostatok vody, nesvedčí mu ani prelievanie. Pri nadbytku vody sa trávnik obvykle zaparí a začnú sa v ňom tvoriť huby či iné choroby. Trávnaté plochy je však počas jesene potrebné zalievať cez deň a nie večer, aby voda mala dostatočný čas na vsiaknutie. Ak sa tráva polieva vo večerných hodinách, voda zostáva na steblách, čo obvykle podporuje vznik plesní.  

V jesennom období je potrebné z trávnika pravidelne odhŕňať napadané lístie, aby sa pod lístím nevytvárali vlhké, plesnivé miesta. Dôležité je, aby sa k tráve dostali aj jesenné slnečné lúče. Dostatočný prísun svetla a vzduchu je účinnou prevenciou pred vznikom rôznych chorôb trávnika. A v tomto období nezabudnite trávu tiež kosiť a hnojiť.

Aj keď sa rast novej trávy počas studených mesiacov v roku spomaľuje, korene rastú naďalej, len v miernejšom tempe. Jesenné hnojenie dodá koreňovému systému potrebné živiny, aby na jar mohli nové steblá zdravo rásť. Na hnojenie však používajte špeciálne jesenné trávnikové hnojivo s obsahom draslíka a trávu pohnojte len jednorazovo, aby mala pred nástupom zimy dosť času na regeneráciu.