27. apríla 2024

Rodinné stolovanie utužuje vzťahy

Spoločné stolovanie utužuje rodinné a priateľské vzťahy, poskytuje zázemie, dáva pocit spolupatričnosti. Chvíle strávené s blízkymi pri chutnom jedle a krásne prestretom stole často patria medzi tie najkrajšie.  

Dobrý obed či večera, to nie je len chutné jedlo a skvelé nápoje, ale aj príjemná atmosféra, na ktorej sa podieľajú všetci stolovníci. Od bežného stolovania sa to slávnostnejšie líši nielen úpravou jedálenského stola, ale aj širším sortimentom jedál a nápojov.

Ako ozvláštniť stôl pri špeciálnych rodinných udalostiach? Pri oslavách môžete pri prestieraní použiť podkladací tanier, ktorý nie je určený na jedlo, len vyhradzuje miesto pre stolovníka a skvelo dekoruje stôl. Na podkladací tanier položte plytký a hlboký tanier, na ľavú stranu umiestnite vidličku, na pravú stranu nožík a vedľa neho lyžicu.

Ak plánujete podávať aj predjedlo, ďalší príbor umiestnime z vonkajšej strany k hlavnému príboru. Dezertný príbor uložte nad hornú stranu taniera. Správne a vkusne prestretý stôl je pastvou pre oči, no pri stolovaní netreba zabúdať, že to, či všetkým za stolom chutí, závisí aj od príjemnej komunikácie počas jedenia.  

Pri slávnostnom stolovaní uložte poháre podľa etikety nad taniere vpravo. Postupne, od najmenšieho po najväčší. Prvý pohár v rade má byť na aperitív, vedľa neho postavte pohár na víno, pivo, nealko a na ostatné nápoje. Vhodnou výzdobou slávnostného prestierania je svietnik so sviečkami a váza so živými kvetmi.