27. apríla 2024

Ako vybrať umývadlo do kúpeľne

Umývadlo predstavuje najpoužívanejšie zariadenie v kúpeľni. Skôr, než si niektorý model zo širokej ponuky vyberiete, mali by ste vedieť, kde presne umývadlo v kúpeľni bude umiestnené, pričom nepodceňte tvar a rozmery.    

Za pohodlnú priechodnú šírku, ktorá je v kúpeľni vedľa umývadla potrebná, sa považuje šírka okolo šesťdesiat centimetrov. Čo sa výšky umiestnenia týka, umývadlo v kúpeľni sa obvykle inštaluje tak, aby vzdialenosť od podlahy k jeho hornému okraju bola okolo 85 centimetrov. A rovnakú pozornosť je dobré venovať aj estetike.

Umývadlá sú k dispozícii od oválnych, cez obdĺžnikové, až po štvorcové. Značne preferované sú modely, ktoré disponujú dostatočne veľkým odkladacím priestorom. Súčasné modely sa vyznačujú nielen dobrou kvalitou, ale aj pekným dizajnom. Pri výbere je dôležitý materiál, tvar, farba a dizajnový súlad s ostatným zariadením. 

Na trhu sú k dispozícii umývadlá vyrábané z rôznych materiálov. Od keramiky a kameňa, cez termoplast, až po nerez. Pre svoju dobrú tvarovateľnosť sú výrobcami hojne preferované aj rôzne kompozitové materiály – corian, polyston, varicor a iné. Bežne sú k dispozícii aj sklenené a drevené umývadlá z exotických drevín.

Ako namontovať umývadlo svojpomocne? Do umývadlovej dosky je potrebné navŕtať otvory pre armatúru a odtok. Na stenu stačí priložiť konzoly, vyrovnať ich pomocou vodováhy a vyznačiť otvory. Následne otvory vyvŕtať, zastrčiť do nich hmoždinky a naskrutkovať konzoly. Pred montážou umývadla sa nasadí ešte odtok a namontuje sifón.