28. apríla 2024

Údržba trávnika v jesennom období

Niekto chodí do záhrady pracovať, iný relaxovať a každý preferuje pri jej budovaní niečo iné. Jeden uprednostňuje voľnosť, druhý striktnú organizovanosť. No v jesennom období všetci bez rozdielu musia porozmýšľať nad tým, ako záhradu pripraviť na zimu.

Dni sa krátia, vietor chladne a všetci cítime, že príroda sa v tomto období už pripravuje na zimný spánok. Pri jesennej údržbe záhrady je však dôležité dodržať určité zásady, aby sa na jar mohla prebudiť plná života a vydať svojim majiteľom novú úrodu. No pripraviť na zimu je potrebné nielen stromy, kríky a záhony, ale aj trávnik.

Nielen v lete, ale aj v jesennom období je nutné upravovať trávnik tak, aby tráva mala dĺžku približne šesť centimetrov. Trávu je dobré polievať a kosiť dovtedy, dokým sa nespomalí jej rast. Správna dĺžka trávy je nevyhnutná pre udržanie jej zdravia aj počas obdobia pokoja v zimnom období.

Ak je tráva príliš nízka, studený vietor či mráz môže poškodiť jej korene a spôsobiť odumieranie stebiel. No aj príliš vysoká tráva nie je žiaduca – tá má väčšie riziko vzniku plesní. Záverečné kosenie trávnika sa obvykle realizuje koncom októbra, alebo začiatkom novembra. V tomto období je tiež potrebné trávnik polievať, pohnojiť a pravidelne z neho odpratávať suché lístie.

Ideálna výška trávy je približne šesť centimetrov. A podceniť netreba ani vertikutáciu – prevzdušnenie pôdy zabezpečí lepší prívod vody a prísun hnojiva ku koreňovým systémom. Prevzdušnená pôda vytvára lepšie podmienky pre nové steblá a vďaka správnej starostlivosti, môže byť nová tráva na jar skutočne zdravá a silná.