2. mája 2024

Veľkoplošné okná zvyšujú štandard bývania

Svetlo významne ovplyvňuje ľudskú psychiku, náladu aj aktivitu. Svetelná pohoda v interiéri priamo súvisí s veľkosťou a kvalitou okien, preto sú domácnosti s veľkoplošnými oknami dnes tak obľúbené a žiadané.

Z hľadiska stavby predstavujú okná jednu z najkritickejších častí domu a bytu. V zime je potrebné zabezpečiť, aby cez okná neunikalo teplo, v lete sa naopak rieši, ako zabrániť prestupu tepla do domácnosti a v nej nebolo príliš horúco. Na izbovú teplotu je preto potrebné myslieť už pri návrhu stavby a problematiku teploty i vetrania riešiť už v štádiu stavebného návrhu.

S cieľom získať čo najviac svetla a tepla sa odporúča orientovať maximum obytných miestností v domácnosti na juh, no aby v lete nedochádzalo k jej zbytočnému prehrievaniu, južná strana nemá byť presklená viac, než 40 % z plochy. Okná v dome či byte priestor nielen presvetľujú, ale zvýrazňujú aj jeho charakter.

Preto si veľkoplošné okná získavajú čoraz väčšiu popularitu. Sú nielen krásne, ale aj odolné voči rôznym poveternostným vplyvom. Veľkoformátové okná umožňujú maximálny kontakt s okolím a navyše, sú aj skvelým dizajnovým prvkom. Hodia sa do klasických i moderných interiérov.

Tam, kde sú potrebné veľkorozmerné okná a pevné zasklenia sa výborne hodí hliník. Tento materiál je vhodný aj na unikátne rozmery, ktoré dosahujú mnoho metrové výšky a šírky. Vysokú úžitkovú hodnotu hliníkových okenných systémov ocenia najmä majitelia domov a bytov s veľkými presklenými plochami, ktoré sú namáhané slnkom a tlakom vetra.

Hliník má dlhú životnosť, okná z neho sú technicky dokonalé, dokážu ušetriť energiu. Disponujú viacerými systémami a komponentmi, ktoré účinne bránia tepelným stratám. Od špeciálnych tesnení, cez precízne spoje, až po nadštandardné druhy zasklenia. Tiež disponujú protihlukovou izoláciou, sú bezpečné a jednoducho sa udržiavajú.