27. apríla 2024

Ako sa zbaviť nadváhy čo najľahšie

Ak vás trápi nadváha, málokedy pomôže krátkodobá diéta. Dlhodobý efekt dosiahnete zmenou životného štýlu. Kto chce byť zdravý a šťastný, kto chce dobre vyzerať a páčiť sa najmä sám sebe, ten sa poľahky zbaví kíl navyše pohybom a vhodnou zmenou životosprávy.  

Štatistiky tvrdia, že obezita súčasnej populácie stúpa. Je dobré vedieť, že znížením hmotnosti sa prirodzene mení nielen vzhľad človeka, ale zlepší sa aj kardiovaskulárna činnosť, normalizuje sa trávenie, tlak či dýchanie. Obezita je však aj estetický problém a vďaka redukcii sa mení i osobnosť – spravidla sa zvýši sebavedomie a zníži sebakritika.  

Podľa štatistík trpí nadváhou približne polovica populácie. Obezita je dôsledkom rôznych odchýlok od normálnej činnosti organizmu a hlavný vplyv na ňu má vyšší príjem potravy, než je energetický výdaj. Základom optimálnej hmotnosti je dostatok pohybu, kontrolovaný príjem kalórií, zdravá strava a správny pitný režim.

Pri redukcii hmotnosti sa odporúča zvýšenie fyzickej aktivity. Každý, kto trpí nadváhou by mal pravidelne športovať a čo najviac voľného času tráviť v prírode. Ideálnym pohybom pre tých, ktorí chcú schudnúť je chôdza, beh, plávanie, bicyklovanie a mnoho iných športov. Pokiaľ počasie nie je športovaniu v prírode naklonené, v domácom prostredí je vhodný aerobik, posilňovanie či joga.

Nezabudnite však, že pohyb má vyvolávať príjemné pocity. Prehnaná telesná aktivita, najmä na začiatku procesu chudnutia, by mohla viesť nielen k zraneniam, ale aj k odporu ku športovaniu. Šport je potrebné vnímať ako relax. Keď sa človek zbaví prvých kilogramov, prirodzene sa zlepší aj jeho pohyblivosť a celková fyzická kondícia.