28. apríla 2024

Ako zariadiť praktickú kuchyňu

Zariadiť dizajnovo krásnu a plne funkčnú  kuchyňu je možno náročnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Kľúčom k riešeniu tejto často neľahkej úlohy je premyslené plánovanie a logická organizácia priestoru.

Dobre usporiadaná kuchyňa gazdinkám uľahčuje každodenný život. Zvyšuje komfort nielen pri samotnom varení či pečení, ale aj pri všetkých prípravných a záverečných prácach. Od manipulácie so surovinami, cez servírovanie pokrmov, až po umývanie riadu. V kuchyni je dôležité mať všetko prehľadne uložené, ideálne na dosah ruky. Priestor má byť vybavený a zariadený tak, aby v ňom nič zbytočne neprekážalo.  

Základom praktickej kuchyne je logické usporiadanie troch hlavných zón, podľa postupnosti práce – chladnička, drez, varná doska. Teda úložná zóna má plynule nadväzovať na umývaciu zónu a tá na varnú zónu. Ideálne je, ak je vedľa drezu a varnej dosky aj dostatočne veľká pracovná plocha.

Pokiaľ si v kuchyni vytvoríte takýto praktický pracovný trojuholník a uplatníte v nej trojbodový princíp umiestnenia drezu, sporáka a chladničky v tesnej blízkosti, budete mať vždy všetky tri najpoužívanejšie oblasti v kuchyni dobre dostupné. A nezabudnite, že do blízkosti drezu je dobré umiestniť aj odpadkový kôš.    

Správne usporiadanie kuchynských zón a dodržiavanie štandardných vzdialeností medzi nimi je hlavným predpokladom k tomu, aby práca v kuchyni mohla byť čo najjednoduchšia a najefektívnejšia. No dobre usporiadaná kuchyňa disponuje aj dostatočne veľkou kuchynskou linkou a pracovnou plochou so správnou výškou. Praktická kuchynská linka má domyslené všetky detaily – vrátane účelného vnútra, úchytov či ľahko udržiavateľného povrchu.

Súčasná moderná kuchyňa má nielen prakticky usporiadané domáce spotrebiče, ale aj účelné osvetlenie. Trendy v osvetlení sa čoraz viac prikláňajú k myšlienke osvetliť priestor viacerými osvetľovacími telesami tak, aby sa svetlo dobre prispôsobovalo situácii, ktorá sa v kuchyni práve odohráva. Neodmysliteľnou súčasťou osvetlenia je osvetlenie pracovnej dosky. Vhodne riešená kombinácia centrálneho osvetlenia s doplnkovým osvetlením uľahčí prácu, no tiež zaujímavo rozčlení priestor.