2. mája 2024

Ako vytvoriť originálne vianočné dekorácie

Ak nemáte dostatok miesta pre tradičný vianočný stromček alebo chcete mať doma niečo výnimočné, vyrobte si vlastné vianočné dekorácie. Môžete použiť pletivo, kartón, prútie, paletu a rôzne vianočné ozdoby. Fantázii sa medze nekladú.     

Priam rozprávkovú vianočnú dekoráciu možno vytvoriť z pletiva a z nylónu – aranžmán, ktorý visí zo stropu a v priestore sa doslova vznáša. Dekorácie treba len správne rozložiť. Najväčšie gule, hviezdy, zvončeky, lampáše, figúrky a iné ozdoby umiestňujte nižšie, menšie ozdoby vyššie a vytvorte nimi tvar stromčeka.  

S deťmi môžete vyrobiť aj vianočný stromček z kartónu. Na kartón nakreslite obrys ihličnatého stromčeka a vystrihnite ho. Aby stromček mohol stáť, nezabudnite urobiť aj podstavec. Vaše ratolesti môžu potom stromček namaľovať a ozdobiť podľa vlastnej fantázie – potrieb a predstáv.

Vianočný stromček je možné vyrobiť aj z prútia alebo z konárov a z vetvičiek. Prútiky, konáre a vetvičky rôznych dĺžok spojte špagátom, zaveste na stenu a vyzdobte ich vianočnými svetielkami, stuhami, šiškami, orechmi a inými ozdobami.    

Obľúbeným materiálom na rôzne kreatívne projekty malých aj veľkých domácich majstrov sú palety. Z nich sa dá vyrobiť praktický nábytok aj originálne bytové doplnky, vrátane drevených vianočných dekorácií a vianočného stromčeka.

Na paletu si môžete stromček namaľovať alebo ho z palety vyrezať. Ide o repliku tvaru ihličnatého stromu, kde kmeňom je centrálna časť palety a vetvy sa vytvoria latkami rôznych veľkostí. A tie je potom možné ozdobiť podľa vlastných preferencií.