28. apríla 2024

Užite si výnimočnú dovolenku – glamping

Glamping predstavuje špecifický typ ubytovania, v ktorom je možné zažiť nevšednú dovolenku. Je určený pre tých, ktorí milujú prírodu a kempovanie. Pre tých, ktorí chcú byť v bezprostrednom kontakte s prírodou, no súčasne chcú počas dovolenky využívať aj všetky vymoženosti modernej doby.

Glamping spája klasické kempovanie v prírode s prednosťami dovolenkových apartmánov, v ktorých nechýba komfort. Nie zriedka sa jedná o vyslovene prepychové dovolenkové ubytovanie v exotickom prostredí. Vybavenie interiérov obvykle kladie dôraz na pohodlie a krásny dizajn – najčastejšie v kombinácii prírodných a moderných materiálov.

Glampingové rezorty sa stali trendom posledných rokov. Budujú sa najmä v atraktívnych prírodných lokalitách, ktoré sú vždy niečím zaujímavé a výnimočné, no nikdy v nich nechýbajú moderné technologické vymoženosti. Slovo glamping je odvodené z anglického výrazu „glamorous“ – očarujúce a z výrazu „camping“ – kempovanie.

Nie každý však vie, ako hlboko až siaha glamping do histórie ľudstva. Už rôzni panovníci pred stovkami rokov si na svoje diplomatické stretnutia či vojenské výpravy nenosili so sebou len jednoduché stany, v ktorých by spávali na zemi, ale luxusné obydlia, ktoré vyzerali ako skutočné paláce. V ich okolí stáli fontány, z ktorých tieklo víno a stanovanie panovníkov bolo sprevádzané nielen honosnými hostinami, ale aj so zábavou či turnajmi.

Už v šestnástom storočí si takýto prepychový palác vozil na cesty so sebou napríklad kráľ Anglicka a Írska – Henrich VIII. Traduje sa, že jeho stan sa podobal hradu, ktorý mal rozlohu niekoľko tisíc metrov štvorcových a bol zdobený zlatom. Na luxus počas cestovania si však potrpeli aj mnohí iní panovníci, ktorí si na svoje misie vozili celé armády remeselníkov, ktorí sa o stavbu a prepychové vybavenie stanov starali.