28. apríla 2024

Na čo myslieť pri kúpe kabelky

Aj malá kabelka môže urobiť veľký dojem – väčšina žien ich má niekoľko. Všetky sú rovnaké, no každá je iná. Malé či veľké dámske kabelky sú atraktívnymi módnymi doplnkami, ale aj úschovňami a tajnými komnatami dievčat a žien.

Prvé kabelky, ako ich poznáme dnes, boli vyrobené v osemnástom storočí. Boli zväčša bohato zdobené, najčastejšie z hodvábu. Vtedajší spoločenský bontón si vyžadoval, aby každá žena vlastnila niekoľko kabeliek, určených na rôzne príležitosti. V devätnástom storočí sa ich obľuba rozšírila natoľko, že na trh prišli modely aj z iných materiálov a v dvadsiatom storočí bola kabelka už bežnou súčasťou žien všetkých spoločenských vrstiev.

Dnes venujú najviac pozornosti výrobcovia spoločenským kabelkám, ktoré majú vo svete módy dominantné postavenie. Sú neodmysliteľnou súčasťou každej dámy pri bežných aj mimoriadnych udalostiach. Nosia sa buď v ruke, alebo pohodlne prevesené na pleci, samozrejmosťou je kvalitná podšívka.

Z farebnej škály prevláda čierna, šedá a béžová. Spoločným menovateľom spoločenských kabeliek je obvykle luxusný vzhľad a dokonalé vypracovanie. Naozaj drahé modely sa často vyrábajú iba v limitovaných edíciách a návrhármi sú ponímané ako umelecké diela, ktoré svojim majiteľkám dodávajú nezameniteľný štýl.

Dámska kabelka je miesto, kde si možno uložiť kľúče od bytu, auta či kancelárie, uschovať peňaženku, doklady, mobilný telefón, drobné kozmetické a hygienické potreby. No má byť nielen praktickým, ale aj štýlovým doplnkom, ktorý dotvára imidž každej malej slečny či zrelej ženy.  

Pred kúpou kabelky hľadajte odpoveď na týchto 7 otázok: Hľadám model na celoročné nosenie? Čo všetko sa mi do kabelky má zmestiť? Aký materiál je na dotyk pre mňa príjemný? Chcem, aby mi kabelka vydržala čo najdlhšie? Potrebujem vnútorné priehradky a vrecká? Preferujem nosenie cez rameno či v ruke? Aká farba sa mi práve teraz najviac hodí?