27. apríla 2024

Čistota v kúpeľni je nadovšetko

Kúpeľňa je priestor, ktorý sa nezariaďuje každý deň. Preto pri výbere nábytku a doplnkov myslite nielen na estetiku, ale predovšetkým na funkčnosť a jednoduchú údržbu. Ako zabezpečiť krásny povrch kúpeľňového nábytku aj po rokoch užívania?

Ohľadom údržby kúpeľňového nábytku je kľúčovým prvkom materiál a štruktúra povrchu. Drsný povrch môže vyzerať skvelo, no jeho údržba je obvykle oveľa náročnejšia, než údržba nábytku s hladkým povrchom. Preto skrinky, regále a poličky do zóny hygieny je lepšie voliť v hladkom prevedení.

To, čo v kúpeľni zaujme na prvý pohľad, je kúpeľňová keramika a nábytok. Pokiaľ ste sa práve v tomto období stali majiteľmi nového kúpeľňového nábytku, určite viete, že o všetko krásne je potrebné sa pravidelne starať. Ako však čistiť kúpeľňový nábytok tak, aby neutrpel žiadnu ujmu zvonka ani zvnútra?

Žiadnemu nábytku nemôžu prospieť agresívne čistiace prostriedky s obsahom alkoholu, abrazívne pasty či drsné hubky. Toto všetko môže nenávratne zničiť povrch nábytku a zanechať na ňom nielen fľaky, ale aj hlboké škrabance. Pokiaľ sa údržba kúpeľne realizuje pravidelne, vtedy k čisteniu kúpeľňového nábytku postačí len bežná mydlová voda a mäkká handrička.

Povrch nábytku je potrebné po umytí dosucha utrieť jemnou tkaninou. Lesklé povrchy je dobré na záver oživiť aj leštidlami, ktoré sú vyrobené špeciálne na tieto účely. Mikrofázová utierka vyčistí umývadlo, batériu, obklad či zrkadlo len s čistou vodou, bez nutnosti použitia čistiacich prostriedkov. Špeciálnu utierku s hustými vláknami stačí pred použitím iba orosiť vodou.