2. mája 2024

Chodníky v záhrade a v okolí domu

Súčasná architektúra vyniká svojou jednoduchosťou. Komunikačné zóny v okolí domov a v záhradách tvorí tak, aby pôsobili kompaktne a vytvárali harmonický celok. Prechody z jednej časti pozemku do iných častí sú funkčné a premyslené.  

Pri plánovaní chodníkov a cestičiek v okolí rodinných domov je nutné dbať na to, aby sa prílišným delením pozemok opticky nezmenšil, aby celkový dojem z plochy nepôsobil roztrieštene. Trasovanie komunikačných zón v okolí domov a v záhradách má byť v prvom rade logické. No k dobrému výsledku je potrebná nielen logika či fantázia, ale aj štipka skúseností.

Ako zabezpečiť prechody v okolí rodinných domov a v záhradách tak, aby boli nielen funkčné, ale aby pôsobili aj esteticky? Chodníky a cestičky majú byť hlavne dostatočne široké a bezpečné, no náležitú pozornosť pri ich výstavbe je potrebné venovať tiež výberu materiálu. Krásny prírodný vzhľad chodníkov zabezpečí drevo, kameň, štrk a tehla.

Pokiaľ zvolíte betónovú či zámkovú dlažbu, na výber je široká paleta druhov a formátov. Exteriérová dlažba je k dispozícii v mnohých farbách a tvaroch – od geometrických, až po asymetrické. Kvalitné veľkoplošné aj maloplošné dlaždice sú vyhľadávané najmä kvôli dlhej trvanlivosti, nenáročnej údržbe a dobrým úžitkovým vlastnostiam – odolnosť, pevnosť a mrazuvzdornosť.

K novým trendom patria podlahové kompozitné dosky. Kompozitný materiál je stálofarebný, odolný  proti poveternostným vplyvom a nevyžaduje ani špeciálnu údržbu. Napriek tomu, že dosky obvykle vizuálne znázorňujú drevo, sú nehorľavé. No pri budovaní chodníkov a cestičiek v exteriéri je dôležité precízne remeselné položenie každého materiálu, ktorý si vyberiete.