2. mája 2024

Obývačka, ktorá si vás získa

Chcete mať interiér zariadený tak, ako na obálke obľúbeného časopisu o bývaní? Je to jednoduché, stačí ovládať niekoľko základných pravidiel a trikov, požiť trochu fantázie a mať štipku dobrého vkusu.

Každý sa môže naučiť premýšľať tak, ako bytoví dizajnéri tých najdokonalejších interiérov. Ak sa práve chystáte zariadiť si novú obývačku, najprv si naplánujte situáciu miestnosti podľa svojich potrieb a zaznamenajte si ju na papier aj s podrobnosťami. V úvode sa zamyslite nad tým, ako chcete mať v izbe usporiadaný nábytok a koľko miest na sedenie v nej reálne potrebujete.

Pred kúpou nového nábytku a sedacej súpravy sa rozhodnite, či má byť stredobodom pozornosti nábytok alebo sedačka. Predtým, ako si nový nábytok a pohovku vyberiete, pouvažujte nad tým, ktoré vlastnosti súčasných kúskov vám vyhovujú a ktoré naopak nie. Podľa toho zvážte, aké vlastnosti má mať nové zariadenie v interiéri.

Čo sa sedacej súpravy týka, je dôležité vedieť, koľko ľudí ju bude vyžívať. Zvážte každodenné rodinné používanie, no aj to, ako často a v akom počte zvyknete prijímať hostí. A premyslite si nielen potrebnú šírku a hĺbku, ale aj výšku sedacej súpravy. Pohovka s nízkym operadlom lepšie zapasuje do nízkej miestnosti a naopak.

Ako by mala vyzerať dokonalá sedačka? Sedacia súprava má mať štýl a vhodne zapadať do koloritu prostredia. Obývačke môže dodať osobitý charakter, no môže s interiérom len prirodzene splynúť. Ale určite má byť pohodlná, veď na nej zvykne rodina tráviť nielen celé večery, ale často ju využíva aj počas dňa. Preto má mať aj správnu veľkosť – na sedačku sa predsa musia zmestiť nielen všetci rodinní príslušníci, ale aj štvornohí miláčikovia a návštevy.

Pokiaľ zostávajú u vás priatelia a známi často aj cez noc, zrejme budete potrebovať rozkladací model, ktorý sa dokáže zmeniť na pohodlnú posteľ za malú chvíľu. Rozkladacia sedacia súprava je ideálnym riešením pre tie domácnosti, v ktorých nie je miesta nazvyš a ktoré nedisponujú spálňou pre hostí.