3. mája 2024

Ako vyberať exteriérové svietidlá?

Správne zvolené exteriérové svietidlá zvýšia bezpečnosť v okolí domu – pomáhajú v dobrej orientácii a doprajú svojim majiteľom pohybovať sa na terase, dvore či v záhrade do neskorých večerných hodín. Podľa akých kritérií však vonkajšie svetelné zdroje vyberať?

Exteriérové osvetlenie je najefektívnejšie realizovať spolu s výstavbou domu, pri prvotných terénnych úpravách, aby výkopy a práce pri kladení káblov elektrického vedenia nenarušili už hotové dielo. Vonkajšie svietidlá na osvetlenie domu, terasy, dvora a záhrady je dobré vyberať podľa výkonu, spotreby a spôsobu napájania.

Základnou požiadavkou na exteriérový zdroj svetla je kvalita – vonkajšie svietidlo musí odolať agresívnym poveternostným podmienkam v zime, aj v lete. Má byť vodotesné, schopné zniesť určitú záťaž a tiež má byť chránené pred vniknutím cudzieho telesa. Kvalitné exteriérové osvetlenie má zabezpečiť dobrú orientáciu v tme a prispieť k zníženiu rizika prípadných úrazov.  

Široká paleta svetelných zdrojov ponúka vysoké, nízke, prízemné, zapustené, závesné aj nástenné typy vonkajších svietidiel, ktoré z pohľadu vlastností i dizajnu uspokoja aj tých najnáročnejších spotrebiteľov. Výber tvaru, veľkosti a materiálu je dobré podriadiť účelu, na ktorý má svetelný zdroj v exteriéri slúžiť.