28. apríla 2024

Pred zimou skontrolujte na dome odkvapy

Ak chcete, aby rodinný dom dlho vydržal v dobrom technickom stave, pred zimou skontrolujte aj tie najmenej prístupné miesta. Aj kontrola odkvapov by mala byť samozrejmosťou – v dôsledku zmien teplôt a následnej korózie môžu byť totiž deravé.

Medzi najčastejšie poruchy odkvapov patria zapchaté odtoky, ktoré zvyčajne spôsobuje napadané lístie spolu s inými nečistotami. Po dôkladnom vyčistení žľabov a zvodov hneď zistíte, či sú klampiarske prvky poškodené. Ak nájdete malú dierku, použite tmel, ktorým nežiadúci otvor utesníte.

Odkvapy na rodinnom dome vyčistite 1 – 2 % roztokom čpavku, aby ste odstránili biely povlak, potom ich dôkladne opláchnite vodou a nechajte uschnúť. Ak nájdete známky korózie, uvoľnenú hrdzu odstráňte a na toto miesto naneste antikorózny náter Hammerite Ultima. Výber je možný zo šesť farebných odtieňov v lesklom alebo matnom variante.

Pokiaľ bol už v minulosti podklad natieraný, nezabudnite odstrániť všetky zvyšky pôvodnej farby. Nátery nepoškodenej a dobre priľnutej starej farby prebrúste jemným brúsnym papierom, potom odkvapy oprášte a umyte vodou so saponátom. Náter nanášajte najlepšie v dvoch vrstvách, s potrebným časovým odstupom.

Hammerite Ultima je univerzálna vodou riediteľná farba, vhodná na všetky železné aj neželezné kovy – hliník, železo a zinok, v interiéri aj v exteriéri. Farbu je možné nanášať priamo na hrdzavý kov, bez použitia základného náteru. Technológia Colour lock chráni povrch pred UV žiarením a farba chráni kovové povrchy až dvanásť rokov.