28. apríla 2024

Čo nepodceniť pri zariaďovaní obývačky

Súčasnému bytovému dizajnu kraľuje striedmosť. Všetkého v priestore má byť tak akurát a dominantným prvkom obývacej izby je len menšia nábytková zostava a sedacia súprava. Aktuálny trh ponúka nábytok a sedačky rôznych materiálov a tvarov, ktoré sú variabilné a disponujú množstvom navzájom kombinovateľných prvkov.

Pohodlné sedenie je prirodzenou požiadavkou na každý sedací nábytok, preto dnes sú v kurze sedačky s mechanizmami, ktoré dokážu zabezpečiť rôznu polohu tela – hlavy, rúk i nôh. Z hľadiska komfortu nie je zanedbateľný ani praktický odkladací priestor, ak je zabudovaný priamo v sedacej súprave a body navyše získavajú aj sedačky s rôznymi prídavnými kusmi.       

Pri sedacej súprave je okrem šírky sedacej časti a hĺbky sedu dôležitá aj pohodlnosť opierok. Dôležitým parametrom konštrukcie je odpruženie sedacej časti. Pružina v kombinácii s penou má schopnosť tvarovej pamäte a tiež je lepšie odolná voči systematickému zaťažovaniu. Kvalitu sedenia neovplyvňuje len konštrukcia a výplň, ale aj poťahová látka sedacieho nábytku.

Čo sa povrchového prekrytia sedacích súprav týka, veľkej obľube sa tešia najmä prírodné materiály. Tie disponujú mnohými vynikajúcimi vlastnosťami, ktoré sú v symbióze s človekom. Medzi nimi kraľuje koža, ktorá je mäkká, hebká a príjemná na dotyk, no popredné miesta v rebríčku popularity zastávajú aj poťahy z iných prírodných materiálov.   

Konferenčný stolík je funkčným aj dizajnovým prvkom v priestore. Má mať takú veľkosť a funkcie, ktoré sú pre jeho majiteľa podstatné. Maximálne praktické sú viacúčelové stolíky, ktoré majú aj praktické poličky či zásuvky. Do tejto kategórie patria aj rozkladacie konferenčné stolíky, ktoré flexibilne poskytnú toľko priestoru, koľko práve potrebujete.

Dobré je, ak stolík do obývacej izby vyberiete presne na mieru. Čo sa kvality týka, odolná konštrukcia a vypracované detaily sú prirodzenou požiadavkou na každý nábytok. Konferenčný stolík v obývačke plní praktickú i estetickú funkciu. Malý či veľký, subtílny či robustný, oválny či hranatý. Či sa rozhodnete pre stolík kovový, drevený, alebo sklenený, každý má byť plne funkčný a skrášliť aj prostredie.