27. apríla 2024

Koberec – obraz na zemi

Pokiaľ chcete, aby váš domov pôsobil romanticky, bez textilu to jednoducho nejde. Či zvolíte záclony, dekoratívne vankúše, alebo koberce, až tieto prvky vytvoria v interiéri pocit zázemia. A ako koberce vyberať?   

Pokiaľ túžite po štipke romantike, ktorá je nadčasová a ktorá vás tak skoro neomrzí, vhodným riešením je dizajnový koberec. Dekoratívny koberec dokáže vytvoriť harmonické prostredie, ktoré premení dom na domov. Nie náhodou sa hovorí, že aj tá najkrajšia podlaha bez koberca je ako stena bez obrazu.  

Vytvoriť či pretvoriť interiér tak, aby ponúkal zázemie pre celú rodinu, nie je až také ťažké. Stačí vybrať vhodný nábytok, bytové doplnky a textil, ktorý v miestnosti zaujme. V minulosti boli populárne celoplošné koberce, no dnes sú v kurze najmä menšie, dekoratívne koberčeky, ktoré vytvoria skvelú atmosféru.

Na súčasnom trhu sú k dispozícii koberce rôznych materiálov a farieb. V interiéri zaujmú nielen jednofarebné kúsky, ale aj kvetinové vzory či geometrické tvary. A tak, ako si človek starostlivo vyberá do svojho príbytku obrazy, rovnako by mal pristupovať aj k výberu kobercov, lebo koberec je obrazom na zemi, ktorý dotvára štýl.    

Koberec v interiéri okrem toho, že chodidlám sprostredkuje mäkký došľap, slúži aj ako tepelný a zvukový izolant. Ako podkladový materiál sa pri výrobe kobercov zvykne používať prírodná a umelá juta. Tá sa vyznačuje výbornou pevnosťou a jej cena nie je vysoká. Za vhodný podkladový materiál sa pokladá aj latex, ktorý má dobré tepelnoizolačné vlastnosti, pružnosť a odolnosť. Koberec s mäkkým filcovým podkladom sa tiež môže popýšiť dokonalými izolačnými vlastnosťami a tiež komfortom, ktorý ponúka nohám.

O kvalite koberca veľa prezradia jeho technické parametre. Jedným z nich je hmotnosť vlasu. Čím je hodnota vyššia, tým vyššia je i kvalita koberca. O tom, ako tesne sú vlákna všité do podkladovej tkaniny, hovorí hustota šitia. Čím sú vlákna hustejšie – čím je počet vpichov vyšší, tým väčšie pohodlie koberec ponúka. Ďalšími parametrami je počet uzlíkov na meter štvorcový a tiež zákrut vlákna. Dnes sú v modernej bytovej architektúre preferované najmä malé dekoratívne koberce s vysokým vlasom.