20. apríla 2024

Netradičné varenie a pečenie

Dnes je v obchodoch na predajných pultoch veľké množstvo rôznych múk a nie každý sa v tak širokej škále výrobkov dokáže orientovať. No isté je, že aj vďaka menej známym múkam môže byť každé varenie a pečenie iné – zaujímavejšie a pestrejšie.

Poznáte múky zo semien a orechov? Medzi takéto výrobky patrí múka kokosová, slnečnicová, tekvicová, mandľová, gaštanová, žaluďová, ľanová, sezamová, maková, konopná a múka z hroznových jadierok, ktorá má vysoký obsah flavonoidov a polyfenolov.

Pomerne málo známe sú aj strukovinové múky, medzi ktoré patrí sójová, cícerová, hrachová a lupinová múka z vlčieho bôbu. Strukovinové múky sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a mnoho iných zdraviu prospešných látok.

Sójová múka obsahuje vitamíny, kyselinu listovú, vápnik, horčík a lecitín. Má špecificky orechovú chuť, je bezlepková a často sa využíva aj na prípravu varených i pečených vegetariánskych pokrmov. Skvelo obohacuje bežný jedálny lístok.

Cícerová múka obsahuje vitamíny, kyselinu listovú a železo. Hrachová múka je bohatá na proteíny, vlákninu, zinok a vitamíny skupiny B. Strukovinové múky úžasne obohacujú pokrmy, stačí len vedieť, kde sa konkrétny druh múky najviac hodí.

Múka sa delí aj podľa toho, na akú veľkosť sú obilniny, semená alebo plody zomleté. Hladká múka má najjemnejšie mletie, polohrubá väčšie a hrubá múka má najväčšie mletie. Hladká múka je vhodná na palacinky, štrúdle a krehké pečivá. Polohrubá múka je vhodná na kysnuté a piškótové cesto. Hrubá múka je vhodná na cestoviny, halušky a knedle.