4. mája 2024

Každý deň si doprajte jablko

Červené, bordové, zelené či žlté jablká najprv krášlia naše záhrady, potom kuchyne. Každé jabĺčko sa dá dobre využiť – na priamu konzumáciu, šťavu, sirup, pyré, kompót či marmeládu. A zo sušených jabĺk je skvelý aj čaj.

Jabloň je považovaná za najstarší strom a jablká nie sú len chutnou požívatinou, ale aj liekom. Obsahujú množstvo vitamínov, okolo tridsať druhov minerálnych látok a iných živín. Podporujú trávenie, znižujú cholesterol, optimalizujú krvný tlak, udržujú zdravú pokožku, posilňujú imunitu a sú prevenciou pred stresom. Dobré je, ak doprajete sebe a celej svojej rodine aspoň jedno jablko denne – vhodné je aj pre diabetikov.

Pokiaľ máte bohatú úrodu jabĺk, môžete z nich pripraviť nielen skvelé kompóty a marmelády na zimu, ale aj chutné želé. Tu je recept. Na prípravu jablkového želé budete potrebovať tieto prísady: 1 vanilkový struk, 800 ml jablkovej šťavy, 200 g olúpaných a nakrájaných hrušiek na malé kúsky, 1 balíček želírovacieho prípravku, 500 g cukru a kyseliny citrónovej podľa potreby.

Príprava: Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a s vanilkovou dreňou. Obsah balíčka so želírovacím prípravkom zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve dovareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a chvíľu necháme stáť na viečku. Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, poháre niekoľkokrát otočíme.