28. apríla 2024

Ako originálne skrášliť domácnosť

Umenie sa od nepamäti spája s bývaním a so skrášľovaním ľudských obydlí. Na mnohých obrazoch zo starých čias sú zachytené interiéry plné umeleckých diel. Ľudia vždy túžili mať doma niečo krásne a výnimočné. Niečo, čo reprezentuje ich cítenie a myslenie.

Umenie v domácnosti nie je ani zďaleka len dobrá investícia. Vzťah, ktorý si človek k umeleckému dielu vybuduje, je veľakrát na celý život. Obľúbené diela sprevádzajú rodiny pri sťahovaní sa z domu do domu, aj pri sťahovaní sa z jednej krajiny do druhej. Umelecké diela obohacujú a inšpirujú celé generácie, v rodinách sa dedia z pokolenia na pokolenie.

Všetok nábytok a bytové doplnky dokážu domácnosť skvelo zariadiť, no skutočné umelecké dielo nahradiť nedokážu. Práve umenie v akejkoľvek podobe – maľby, grafiky, fotografie či sochy, prinesú do priestoru vyváženosť, emóciu a harmóniu. Priestor pretvoria na výnimočný a osobitý. Preto funkcia umenia v interiéri nie je len dekoratívna. Vďaka dielu kuchyňa, obývačka či spálňa získa originálny odtlačok, ktorý môže obdivovať nielen celá rodina, ale aj všetci rodinní priatelia a známi.

Pri výbere umeleckých diel sa nenechajte ovplyvniť názorom a vkusom niekoho iného. Znalec v oblasti umenia môže dobre poradiť z pohľadu investície, budete to však vy, kto bude s dielom každodenne obývať svoju domácnosť. Tiež nehľadajte nasilu v obraze takú farbu, akú máte v interiéri. Dielo vybrané podľa farieb, a nie podľa pocitu, by sa mohlo rýchlo zunovať. Čo je však dôležité, je priestor. Každé umelecké dielo – od obrazov, až po sochy, by malo mať okolo seba dostatok voľného priestoru. Len vďaka voľnému priestoru môže skutočne vyniknúť.

Umelecké dielo má vytvoriť súzvuk s vami i s miestom, kde je umiestnené. Nemusí nutne zapadnúť do farebnej škály či do štýlu, ktorý v priestore prevláda. Práve naopak. S umeleckým predmetom je možné dosiahnuť kontrast či vytvoriť ním akcent, ktorý interiér posunie do úplne inej polohy. Napríklad minimalistický interiér je možné pretepliť práve obrazom plným farieb a naopak, interiér plný dreva a textilu je možné odľahčiť monochromatickým dielom či jednoduchou grafikou.