28. apríla 2024

Predsieň je vizitka domácnosti

Vstupné priestory domu a bytu sú považované za vizitku domácnosti. Nenechajte sa však pomýliť a nesnažte sa zo vstupnej chodby, predsiene či haly urobiť miestnosť preplnenú nábytkom a doplnkami. Zariaďte ich prakticky – jednoducho a vzdušne.

Vstup do domácnosti je miesto s vysokou frekvenciou pohybu. Trendom súčasnej bytovej architektúry je jeho vzdušnosť a účelnosť zariadenia. Priestrannosť a vyváženosť priestoru sú základnými prvkami moderného interiérového dizajnu.

Skôr než začnete so zariaďovaním vstupného priestoru v domácnosti, pripomeňte si pár užitočných faktov – v predsieni sa človek potrebuje voľne a bezpečne pohybovať. Hlavnou prioritou by preto malo byť bezproblémové vchádzanie a vychádzanie. Veľkosť priestoru potrebného na pohyb je dobré odvodiť z rozmerov ľudského tela.

Nábytok vyrobený na mieru môže skĺbiť aj viaceré funkcie. Napríklad v stiesnenejších podmienkach vešiaková stena môže obsahovať nielen priestor na vešanie vrchných odevov, ale aj poličku na topánky a miesto na sedenie. Úplne iná situácia nastáva, ak dom či byt disponuje veľkorysými priestormi, v ktorých je možné situovať aj vstavanú skriňu alebo šatník.

Vstavané skrine sú typickým úložným priestorom, ktorý je vhodný najmä do rozmerovo väčších predsiení a hál. Prirodzená požiadavka na vstavané skrine je harmonické zakomponovanie do interiéru, s maximálne možným praktickým využitím.

V domácnostiach sú preferované najmä modely s väčším vnútorným priestorom – pozdĺž celej steny, až po strop. K bežnému vybaveniu vnútra vstavaných skríň patria tyče, police, drôtené koše a zásuvky.