27. apríla 2024

Malá kúpeľňa, ktorá si vás získa

Rozmerovo veľkorysá kúpeľa je snáď snom každého z nás. Kúpeľne v panelákoch sú však zvyčajne malé a nepôsobia príliš reprezentatívne. No aj napriek tomu, sa vždy dá nájsť zopár drobností, ktoré vylepšia vzhľad aj malej miestnosti.   

Vybavenie kúpeľne do veľkej miery rozhoduje o tom, ako dobre začína či končí rodine deň. Hygiena vykonávaná v príjemnom prostredí má na ľudskú psychiku väčší vplyv, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.  Čo možno urobiť pre krajší vzhľad kúpeľne?

Je dobré vedieť, že aj tá najkrajšia dlažba či obklad po rokoch vyzerá zašlo. Hoci existujú rôzne prostriedky na rozpúšťanie vodného kameňa, na dosiahnutie perfektného výsledku obvykle treba niekoľko hodín drhnutia. Hľadáte jednoduchší spôsob? Vyskúšajte parný čistič, ktorý nečistoty ľahko rozpustí a výsledkom sú plochy, ktoré vyzerajú ako nové.

Výrazným hygienickým aj estetickým nedostatkom každej kúpeľne sú šedé či dokonca plesnivejúce škáry medzi dlaždicami a obkladačkami. Na ich čistenie sa však neodporúča používať bežné dezinfekčné prostriedky na báze chlóru.

Pleseň síce vďaka chlóru na čas zmizne, no prostriedky spôsobia zvýšenie hydrofóbnych vlastností škárovacieho materiálu. Na čistenie škár medzi dlaždicami a obkladačkami sa lepšie osvedčili čistiace prostriedky s fungicídnymi účinkami.    

Dobrý dojem z malého priestoru zbytočne kazia tmavé farby a zlé osvetlenie. Do malej kúpeľne vyberajte preto pastelové farby a jemné, svetlé odtiene, ktoré kúpeľňu opticky zväčšia. A tento efekt nastane aj vďaka veľkému zrkadlu.

Čo sa svietidiel týka, okrem centrálneho osvetlenia do malej kúpeľne je vhodné umiestniť aj dekoratívne svietidlá – napríklad pri zrkadlo nad umývadlom. A v poslednom čase sa v súvislosti s relaxáciou v kúpeľni čoraz viac hovorí o terapii farebným svetlom.

Farebné svetlá, ktoré sa samé menia v určitých intervaloch alebo si ich užívateľ nastaví sám, sú tiež vynikajúcim prvkom na zútulnenie kúpeľne. A vďaka svetelnej a farebnej terapii sa pri kúpeli aj ľahšie uvoľní z tela stres a rýchlejšie sa získa stratená energia.